31.12.19

«Σβήνει» οφειλές ο ΕΦΚΑ...

Στην εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου του Ε.Φ.Κ.Α. από ληξιπρόθεσμες οφειλές πολύ μικρού ύψους προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με θέμα «ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη διαγραφή ξεχασμένων αλλά...
και νέων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες δεν εισπράττονται και απλά επιβαρύνουν τον εισπρακτικό μηχανισμό του ΚΕΑΟ.

Βάσει της συγκεκριμένης διάταξης καθιερώνεται μια πάγια διαδικασία διαγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα υλοποιείται κάθε χρόνο από την Κεντρική υπηρεσία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με στόχο την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Ε.Φ.Κ.Α.» από ληξιπρόθεσμες οφειλές πολύ μικρού ύψους.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως το κόστος της είσπραξης των ιδιαιτέρως χαμηλού ύψους οφειλών αφενός προκαλεί δυσανάλογο διοικητικό βάρος και αφετέρου υπερβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις το οφειλόμενο ποσό.

Ειδικότερα, προβλέπεται η διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτος από την πάροδο 20 χρόνων από το έτος βεβαίωσης, εφόσον:

α) το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον «Ε.Φ.Κ.Α» δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ ανά οφειλέτη,

β) δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου κατά το χρόνο της διαγραφής.

Επίσης, προβλέπεται η κατ’ έτος διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους δεν υπερβαίνουν το ποσό των δέκα (10) ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να ελέγχεται ο χρόνος δημιουργίας της οφειλής ή ο χρόνος βεβαίωσής της στο ΚΕΑΟ.

Οι παραπάνω διαγραφές αποτρέπουν τη συσσώρευση μικρών οφειλών αμφιβόλου εισπραξιμότητας, που θέτουν εν αμφιβόλω το στρατηγικό προγραμματισμό, και την εκπλήρωση των σκοπών των υπηρεσιών είσπραξης του Φορέα.

Παράλληλα εκτιμάται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν θετικές επιπτώσεις και στη λειτουργία του «Ε.Φ.Κ.Α», οι οποίες συνίστανται στην εξοικονόμηση του κόστους για την έκδοση ειδοποιήσεων και την αποδέσμευση του προσωπικού από την επιδίωξη είσπραξης των εν λόγω οφειλών...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: