30.12.19

«Παραπληροφόρηση» η αστυνομική βία...

...και αυθαιρεσία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

«Παραπληροφόρηση» χαρακτήρισε τις εικόνες ντοκουμέντα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που είδαμε το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέχοντας έτσι κάλυψη στην ΕΛΑΣ, κατά την...
ομιλία του στην παρουσίαση της Νέας Ομάδας ΔΙΑΣ.

«Με τις κάμερες και τα drones θα πάψει, επιτέλους, η επιλεκτική πληροφόρηση που προκαλεί φτηνές εντυπώσεις. Και μία αποσπασματική, στιγμιαία φωτογραφία δεν θα ακυρώνει, πλέον, τον κόπο και την κινητοποίηση εκατοντάδων αστυνομικών. Η εύκολη φημολογία κατά της Αστυνομίας θα εκλείψει», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρουσίαση έγινε στο εκπαιδευτικό κέντρο στο Μαρκόπουλο, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προετοιμάστηκαν για τα καθήκοντά τους 1.350 ειδικοί φρουροί που θα ενισχύουν την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και την Ομάδα «Δράση», ενώ 150 συνάδελφοί τους θα ενταχθούν στις πεζές περιπολίες της Ελληνικής Αστυνομίας και στις δυνάμεις φύλαξης σημαντικών σημείων της Αθήνας.

Περίπου 920 ένστολοι θα αναλάβουν καθήκοντα στις 17 Ιανουαρίου, ενώ άλλοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις. Η εκπαίδευση των νέων ένστολων ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δέσμευσης για ταχεία ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 1.500 στελέχη.

Η υλικοτεχνική υποδομή της ΕΛ.ΑΣ. ενισχύθηκε παράλληλα με 450 νέα περιπολικά και μοτοσικλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασυρμάτους, 3.000 νέες εξαρτήσεις και άλλο υλικό. Η τροφοδοσία των αστυνομικών με νέο υλικό θα συνεχιστεί, καθώς έχει δρομολογηθεί η απόκτηση 700 νέων οχημάτων, 11.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων, 3.500 ασυρμάτων, 1.200 στολών επιχειρήσεων και 12 drones.

Aυτές τις γιορτές κάντε δώρο μια συνδρομή και δώστε μας δύναμη. Χαρίστε πρόσβαση στο 24ores.gr και στηρίξτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Απευθυνόμενος προς την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «...Μία από τις πρώτες προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημοκρατία, άλλωστε, σημαίνει το κράτος του Δήμου. Δηλαδή, το κράτος των πολλών. Στο όνομα αυτών, λοιπόν, λειτουργείτε».



«Η αλήθεια είναι ότι αναλαμβάνεστε τα καθήκοντά σας σε μία δύσκολη περίοδο», είπε απευθυνόμενος προς τους αστυνομικούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Από τη μία πλευρά, το έγκλημα αξιοποιεί σύγχρονες μεθόδους και γίνεται όλο και πιο σύνθετο. Το ποινικό συνεργάζεται με το δήθεν "πολιτικό", ανταλλάσσοντας, μάλιστα, και μανδύες. Ενώ η εσωτερική του κλιμάκωση προχωρά με ταχύτητα, μεταβάλλοντας και τα είδη του: Η γροθιά γίνεται εύκολα ρόπαλο, το ρόπαλο μολότοφ και η μολότοφ καλάσνικοφ. Και, με την ίδια ευκολία, η κλεψιά βαφτίζεται "απαλλοτρίωση", η καταπάτηση ξένης περιουσίας "κατάληψη" και ο τραμπουκισμός "αντίσταση στο κράτος”», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Ο πρωθυπουργός στράφηκε κατά της προηγούμενης κυβέρνησης: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Χρόνια, τώρα, η Αστυνομία δεν αφηνόταν να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Βαρυποινίτες αποφυλακίζονταν με χαριστικούς νόμους για να επιστρέψουν αμέσως στο έγκλημα. Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν μέχρι και στη Βουλή αλλά απελευθερώνονταν ως τάχα ακτιβιστές. Πανεπιστήμια είχαν μετατραπεί σε γιάφκες ανομίας και παρανομίας. Ενώ γειτονιές ολόκληρες ζούσαν με το φόβο των κακοποιών...».

Αφού αναφέρθηκε στους άνδρες και τις γυναίκες της Αστυνομίας είπε: «Ε, λοιπόν, αυτά τα Ελληνόπουλα με το εθνόσημο δεν είναι, πλέον, η χλεύη των βολεμένων. Και θα πάρουν τη θέση στην οποία τους θέλει η Δημοκρατία: Κάτω από τους νόμους και δίπλα στον πολίτη... Σας καλώ να συγκρατήσετε δυο σκέψεις: Πρώτον, ότι η ανάταξη της χώρας στο επίπεδο της Αστυνομίας είναι ίσως πιο δύσκολη αποστολή, πιο χρονοβόρα ακόμη και από εκείνη της ανάταξης της οικονομίας...Σε επιχειρησιακό επίπεδο παρουσιάζεται επίσης μεγάλη πρόοδος. Θέλω να συγχαρώ προσωπικά την ηγεσία του Υπουργείου και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Προχωράμε σταθερά και με σχέδιο».

«Το δεύτερο που θέλω να θυμάστε, είναι ότι μόνο εσείς απ’ όλους μας έχετε ένα διπλό χρέος: Να προστατεύετε τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και τα δικαιώματά του. Προσοχή, όμως: Και τα δικαιώματα εκείνου ο οποίος παράνομα αμφισβητεί τα δικαιώματα των άλλων. Έχετε αυτό το δύσκολο καθήκον ακριβώς γιατί στις δημοκρατίες φορέας της νόμιμης βίας είναι μόνο το οργανωμένο κράτος. Και επειδή εσείς το εκπροσωπείτε, οφείλετε να την ασκείτε με ευθύνη, φειδώ και κυρίως δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει μηδενική ανοχή στην παρανομία. Αλλά και μηδενική ανοχή στην αυθαιρεσία. Τότε, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα»...


Δεν υπάρχουν σχόλια: