31.12.19

Απόπειρα εισβολής στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη...

Σιίτες διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, την Τρίτη, αντιδρώντας στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά ομάδας πολιτοφυλακής στο Ιράκ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες, που...
επικαλείται το CNNi, ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία, προσθέτοντας ότι το προσωπικό ασφαλείας έκανε χρήση δακρυγόνων για να αποκρούσει την επίθεση. Βίντεο και φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν διαδηλωτές να σπάνε τα παράθυρα της πρεσβείας και να καίνε αντικείμενα έξω από τον τοίχου του κτιρίου.

Οι φιλο-ιρανοί διαδηλωτές προέρχονται κυρίως από τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (PMU), έναν συνασπισμό κυρίως σιιτικών πολιτοφυλακών. Τρία ηγετικά στελέχη της οργάνωσης συμμετείχαν επίσης στη διαμαρτυρία, συμπεριλαμβανομένου του Αμπύ Μαχντί αλ-Μουχαντίς, ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Κατάιμπ Χεζμπολάχ, η οποία αποτέλεσε στόχο της αμερικανικής επιδρομής.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πέντε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, εναντίον εγκαταστάσεων ελέγχονται από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν στις επιδρομές, η πρώτη σημαντική αμερικανική στρατιωτική απάντηση στις αιματηρές επιθέσεις με ρουκέτες της Κατάιμπ Χεζμπολάχ κατά αμερικανικών και ιρακινών στόχων τις τελευταίες εβδομάδες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη F-15 Strike Eagle και είχαν στόχο αποθήκες όπλων καθώς και εγκαταστάσεις διοίκησης και υποστήριξης που χρησιμοποιούσε η Κατάιμπ Χεζμπολάχ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι τοποθεσίες που επλήγησαν είχαν χρησιμοποιηθεί «για το σχεδιασμό και την εκτέλεση επιθέσεων» κατά συμμαχικών δυνάμεων ΗΠΑ και Ιράκ.

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν προκάλεσαν νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Βαγδάτης, θέτοντας σε δοκιμασία τη μεταξύ τους συμμαχική σχέση. Μεταξύ των νεκρών και τραυματιών από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι και ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες, με τις αναταραχές να θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα της ιρακινής κυβέρνησης.

Η Βαγδάτη προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ κινδυνεύουν μετά τις αμερικανικές επιδρομές.

Από την αμερικανική πλευρά τίθενται ερωτήματα σχετικά με το αν οι ιρακινές δυνάμεις επέτρεψαν στους διαδηλωτές να φτάσουν στην αμερικανική πρεσβεία, ένα ιδιαίτερα ενισχυμένο κτίριο σε μία από τις πλέον φυλασσόμενες περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: