30.12.19

Brexit με συμφωνία...

...αναμένουν οι Financial Times μέσα στο 2020...

Λίγα ακόμη εικοσιτετράωρα απομένουν μέχρι να κλείσει το 2019 και η διεθνής κοινότητα έχει ήδη συγκεντρώσει τα απαραίτητα δεδομένα, ώστε να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί η επόμενη χρονιά. Υπό αυτό το...
πρίσμα, καταξιωμένοι δημοσιογράφοι των Financial Times δημοσίευσαν τις προβλέψεις τους σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα που θα απασχολήσουν την παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή το 2020.

Οσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από το ακανθώδες ζήτημα του Brexit, προβλέπεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, ο ορισμός προθεσμίας για λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του 2020, θα δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις. 

Ο Τζόνσον θα υποχρεωθεί να υπογράψει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, διότι το χρονικό περιθώριο θα είναι υπερβολικά μικρό. Σχετικά με το σενάριο ύφεσης στις ΗΠΑ το 2020, δημοσιογράφος των FT το απέκλεισε με βεβαιότητα. Σίγουρα οι επιχειρήσεις δείχνουν σημάδια κόπωσης, ενώ οι αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναστατωθεί. Ωστόσο, η ισχυρή εγχώρια κατανάλωση έχει αντισταθμίσει τις ζημίες που έχει προκαλέσει ο επιχειρηματικός κλάδος. Ταυτόχρονα, η ανεργία κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι σταθερός. 

Χωρίς συντονισμένο κανονιστικό πλαίσιο θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί και το 2020, όπως προβλέπουν οι FT. Στις ΗΠΑ, όπου και εδρεύουν οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας, υπάρχουν ακόμη και σημάδια εύνοιας από την κυβέρνηση. Στην Ευρώπη, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος ανταγωνισμού και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, έχει αποδυθεί σε αγώνα ρύθμισης και περιορισμού των τεχνολογικών κολοσσών. Ακόμη όμως και αν πραγματοποιηθούν τα σχέδιά της, θα περάσουν αρκετά χρόνια προτού υπάρξει συντονισμένη ρύθμιση των τεχνολογικών εταιρειών.

Οσον αφορά το πολυσυζητημένο θέμα των δικτύων 5G, δημοσιογράφος των FT αναμένει ότι η Κίνα θα έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των υπολοίπων χωρών. Μέχρι το τέλος του έτους μάλιστα θα υπερισχύει σε σχεδόν όλες τις αγορές. Συγκεκριμένα, ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών Huawei θα υπογράψει τα περισσότερα συμβόλαια παροχής δικτύου 5G εκτός Κίνας, αφήνοντας πίσω τους ανταγωνιστές της σε Κίνα και ΗΠΑ.

Τέλος, απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι δημοσιογράφοι των FT σχετικά με την επιδιωκόμενη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, οι εκπομπές από τη χρήση ορυκτών καυσίμων αυξάνονται κατά 0,9% ανά έτος από το 2010, μία τάση που αναμένεται πως θα συνεχιστεί και μέσα στο 2020...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: