31.12.19

Δεν συμφωνούν στην ΕΣΗΕΑ για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου...

Αποτέλεσμα εικόνας για εσηεαΕντός του Φεβρουαρίου του 2020 εκτιμά η κυβέρνηση πως θα είναι σε θέση να παρουσιάσει την πρότασή της για την ενίσχυση του Τύπου, ολοκληρώνοντας τον σχετικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους. 

Μετά την αποτυχία να εφαρμόσει την απόφαση που βρήκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την επιχορήγηση των 200.000 ευρώ για τον έντυπο Τύπο, υποκύπτοντας σε ρουσφέτια και...
παραβιάζοντας τις σχετικές προϋποθέσεις, η συζήτηση ξεκινάει από την αρχή και για τις περιφερειακές εφημερίδες, για τις οποίες εξασφαλίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ποσό 16 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια.

Διαφωνίες υπάρχουν εντός των εκδοτών αλλά και εντός της ΕΣΗΕΑ. Ορισμένοι επιθυμούν την άμεση χρηματοδότηση, ενώ πιο καθαρός φαίνεται να είναι ο τρόπος της κατάργησης του ΦΠΑ 6% σε όλο το εκδοτικό σύστημα, εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.

Μετά τις σοβαρές διαφωνίες που εκφράσθηκαν εντός του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών, εσπευσμένα η ΕΣΗΕΑ, μετά την αρχική καταδίκη της απόσυρσης της απόφασης, ζήτησε και είδε τον υφυπουργό Στέλιο Πέτσα, ενώ αναμένεται και νέα συνάντηση. Για την υποστήριξη των θέσεων της ΕΣΗΕΑ, που ωστόσο δεν είναι ενιαία, ζητήθηκε και η παρουσία εκπροσώπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ).

Από την ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν πάλι δύο προτάσεις, η μία από τον γενικό γραμματέα Σταύρο Καπάκο και η άλλη από τον Γιώργο Βότσκαρη. Όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρχε ενιαία θέση της ΕΣΗΕΑ, και αυτό γιατί πριν από έναν χρόνο η πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης είχε συνταχθεί με τις προτάσεις των εκδοτών της ΕΙΗΕΑ, γεγονός που είχε πυροδοτήσει έντονες διαφωνίες εντός του διοικητικού συμβουλίου. Αποτέλεσμα ήταν να μην κατατεθεί καμία πρόταση, καθώς το μόνο που υπήρχε ήταν το κείμενο προτάσεων του γενικού γραμματέα όπως είχε δημοσιευθεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στη νέα πρότασή του ο Σταύρος Καπάκος σημειώνει πως πρέπει να αλλάξει άμεσα η υπουργική απόφαση για να δοθούν τα χρήματα για το 2019, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά για την πληρωμή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών. Προτείνει η ενίσχυση να ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ ετησίως και να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή αποδοχής που θα καθορίσει αντικειμενικά κριτήρια για την ενίσχυση των εφημερίδων.

Η πρόταση του Γιώργου Βότσκαρη, που θα πρέπει να συζητηθεί στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και να εγκριθεί, περιλαμβάνει σειρά μέτρων, όπως την ενίσχυση της διακίνησης φύλλων μέσω ΕΛΤΑ, κουπόνια για μαθητές και φοιτητές, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους στις εφημερίδες, φορολογική έκπτωση για δημοσιογράφους με ειδικό αφορολόγητο, ώστε να μειώνεται το μισθολογικό κόστος εργασίας στον Τύπο...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: