30.12.19

«Όχι» σε αποστολή στρατού στη Λιβύη...

...λέει στον Ερντογάν η τουρκική αντιπολίτευση...

Η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία σημείωσε την Δευτέρα ότι είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα...
ενίσχυε τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή και θα προκαλούσε την εξάπλωσή της σε όλη την περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει κοινοβουλευτική συναίνεση για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη έπειτα από αίτημα για υποστήριξη που διατύπωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ. Η GNA αντιμετωπίζει την επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ που έχουν τη βάση τους στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.

«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ' έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Τσεβικιόζ.

Το CHP είχε προηγουμένως υποστηρίξει στο κοινοβούλιο νομοσχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο έχει δηλώσει πως δεν εγκρίνει τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες πέραν των τουρκικών συνόρων.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιγί για να συζητήσουν το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: