30.12.19

Η απλή αναλογική και το ΚΙΝ.ΑΛ....

«Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα στο πολιτικό σύστημα και στους πολίτες». 

Αυτό αναφέρεται ρητά στην πρόσφατη απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Επίσης στην...
ίδια απόφαση τονίζεται ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι προοδευτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζονται μία νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική συμμαχία». 

Με άλλα λόγια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της επανάληψης στην Ελλάδα της προοδευτικής λύσης που έγινε στην Ισπανία και Πορτογαλία. Της συμφωνίας δηλαδή των Σοσιαλιστών με την Αριστερά των δύο χωρών. Μίας προγραμματικής συμφωνίας που επέτρεψε τον σχηματισμό κυβέρνησης των Σοσιαλιστών με τους Podemos στην Ισπανία και των Σοσιαλιστών με το ΚΚ και το Αριστερό Μπλοκ στην Πορτογαλία. Οι προγραμματικές αυτές συγκλίσεις στις χώρες της Ιβηρικής και ο σχηματισμός προοδευτικών κυβερνήσεων εκπαραθύρωσαν  από την διακυβέρνηση τα δεξιά κόμματα και άνοιξαν ένα θετικό ορίζοντα.

Στο διά ταύτα με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που επιδιώκει η ΝΔ, αλλά και το ότι το ΚΚΕ έχει ψηφίσει την απλή αναλογική , οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο Μητσοτάκης για να «κάψει» την απλή αναλογική θα χρειαστεί δεύτερες εκλογές ότι θα  με το νέο εκλογικό σύστημα που ετοιμάζει. Η «μπάλα «είναι πλέον στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Θα ψηφίσει η Γεννηματά με τον Μητοστάκη ένα νέο πλειοψηφικό σύστημα ή θα κινηθεί προς την απλή αναλογική! Με άλλα λόγια θα πορευτεί με την ηγεσία της ΝΔ διεκδικώντας ως αντάλλαγμα κάποιο μερίδιο στην κυβερνητική εξουσία ή θα κινηθεί προς δημιουργία προγραμματικών συγκλίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ για την επανάληψη προοδευτικών λύσεων και στην Ελλάδα. 

Η στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. στο θέμα της απλής αναλογικής θα είναι καθοριστική για την μελλοντική πορεία του. Θα επιλέξει αν θα πάει δεξιά ή αριστερά. Αν θα υπερισχύσουν βουλευτές και στελέχη του που ερωτοτροπούν ή τάσσονται και ανοικτά υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ή άλλα στελέχη και ένα μεγάλο μέρος της βάσης που θέλουν μία προοδευτική πορεία με την αριστερά για την δημιουργία μίας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα ακυρώσει τα σχέδια της θατσερικής δεξιάς που κυβερνά.

Αν τελικά η ηγεσία επιλέξει να ψηφίσει το σχέδιο Μητσοτάκη για ένα πλειοψηφικό σύστημα και απορρίψει την απλή αναλογική η πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ. θα πρέπει να θεωρείται προδιαγραμμένη. Πορεία που θα ισοδυναμεί με νέα και μεγάλη αποδυνάμωσή του , αφού ένα μεγάλο τμήμα της βάσης του εναντιώνεται στην στήριξη της ακροδεξ8ιάς πολιτικής Μητσοτάκη. 

Ο δρόμος για σχηματισμό προοδευτικών λύσεων είναι ανοικτός για το ΚΙΝ.ΑΛ. Αν τον απορρίψει δεν θα φταίει κανένας Τσίπρας και κανένας ΣΥΡΙΖΑ για την συρρίκνωσή του...

Μάκης Κοψίδης

Kontra News

Δεν υπάρχουν σχόλια: