31.12.19

Κριτική εκ των έσω για «ψευδαισθήσεις» Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά...

Με ήπια πλην σαφή κριτική και επιφυλάξεις, υποδέχτηκε ο συμπολιτευόμενος τύπος τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Βήμα» και την...

πρόθεση που εκδηλώνει ανοιχτά για προσφυγή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μάλιστα τα «πυρά» προέρχονται από αρθρογράφους και εφημερίδες που στηρίζουν σθεναρά το Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Αμφιβολίες εκφράζει στο κύριο άρθρο του ο Διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς που αναφέρεται σε «δύσκολα διλήμματα στα ελληνοτουρκικά». Όπως σημειώνει, οι συσχετισμοί στα Ελληνοτουρκικά έχουν αλλάξει αισθητά από την περίοδο που τέθηκε για πρώτη φορά ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και, προφανώς, οι συνθήκες δεν είναι το ίδιο ευνοϊκές με το παρελθόν για προσφυγή στη Χάγη.

«Τώρα τα διλήμματα είναι πολλά και δύσκολα. Η πολιτική μας ηγεσία εμφανίζεται να θέλει την προσφυγή στη Χάγη. Θα χρειαστούν δύο για να φτάσουμε εκεί, και το κυριότερο θα πρέπει να συμφωνήσουμε ποιο είναι το διακύβευμα. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η Τουρκία επιμένει στην αποσύνδεση της διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο από την Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς θα θέσει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο ζητώντας από το Δικαστήριο να κρίνει την κυριαρχία κάποιων νησίδων και βραχονησίδων. Άγνωστο είναι αν θα θελήσει να βάλει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης κάποιων νησιών. Άγνωστο και το αν θα δεχθούν φόρμουλες που είχαν κατ’ αρχήν συμφωνήσει στο παρελθόν. Θα χρειαστεί χρόνος και μια μακρά διαπραγμάτευση για να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα ξεπερνώντας τα πολλά αγκάθια. Τις επόμενες εβδομάδες θα διαπιστώσουμε άλλωστε εάν ο Ερντογάν θέλει όντως τη Χάγη ή αν θα επιλέξει τη λύση του τσαμπουκά. Έως τότε, καλό είναι να κρατάμε εμείς τα χαρτιά μας κλειστά».

Κριτική για ψευδαισθήσεις

Πιο οξεία είναι η κριτική του Γιάννη Πρετεντέρη στα «Νέα». Σύμφωνα με το σχόλιό του να επισημαίνει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να πάει στη Χάγη ενώ αμφισβητεί βασικές συνθήκες που διέπουν τις σχέσεις των δύο κρατών και δεν αναγνωρίζει καν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Μάλιστα, κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για ψευδαισθήσεις όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της γείτονος και τους συσχετισμούς: «Αντιλαμβάνομαι λοιπόν την ανάγκη της ελληνικής ηγεσίας να επικαλείται το διεθνές δίκαιο, τον ειλικρινή διάλογο, την κατανόηση των λαών και τη σωτηρία της ψυχής. Ακούγεται ωραία στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, Αλλά ελπίζω να μην πάει ο Μητσοτάκης στον Τραμπ με τέτοιες ψευδαισθήσεις. Όχι μόνο επειδή δεν είμαι βέβαιος ότι ο Τραμπ ξέρει τι είναι η Χάγη. Αλλά και επειδή το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης θα πρέπει να αποδείχτηκε ταχύρρυθμη εκπαίδευση εναντίον της εξωτερικής πολιτικής του προσκοπικού αγγελισμού», για να καταλήξει ότι «μονός καβγάς δεν γίνεται» όπως και «μονή λύση»...



















Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: