30.12.19

Εσωκομματικά, ελληνοτουκρικά και συναίνεση...

...κληρώνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Θεωρητικά έως το βράδυ της Κυριακής, οπότε θα... κατέβει από τις διακοπές του στο βουνό, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει για την...
Προεδρία της Δημοκρατίας. Η επιλογή του θα αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό και τις μακροπρόθεσμες στοχεύσεις του απέναντι σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και ειδικότερα σε σχέση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τρεις βασικοί άξονες-προϋποθέσεις είναι που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθορίσουν την επιλογή του πρωθυπουργού. Τα εσωκομματικά, η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο στόχος για κοινοβουλευτική συναίνεση. Διότι, παρά την αλλαγή που έκανε στη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μπορεί να ψηφίσει Πρόεδρο ακόμα και με λιγότερες από 151 ψήφους, δεν θα ήθελε να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα εκλέξει ΠτΔ με τις ψήφους του κόμματός του και μόνο.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, ο Κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει αφενός αν θα είναι “προσωπικότητα” από κάποιο άλλο πεδίο ή πολιτικό πρόσωπο και αφετέρου αν σ’ αυτή την περίπτωση θα προέρχεται από το κόμμα του ή, όπως ορίζει η πολιτική παράδοση, από το “αντίπαλο” στρατόπεδο. Υπό το άλλοθι αυτής της παράδοσης, η επιλογή προσώπου από τον “προοδευτικό χώρο”, δηλαδή σ’ αυτή την περίπτωση από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ή της ευρύτερης Κεντροαριστεράς με αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, θα ξεκλείδωνε και τα τρομακτικά εσωκομματικά προβλήματα που θα δημιουργούσε μεταξύ των διάφορων “συνιστωσών” της Ν.Δ. η επιλογή κάποιου “γαλάζιου” προσώπου. Καθόλου τυχαία, εδώ και εβδομάδες διάφοροι βουλευτές- πολιτικοί φίλοι του Αντ. Σαμαρά τον προτείνουν δημόσια για τη θέση. Από την άλλη, η Φ. Γεννηματά πιέζει τον Κ. Μητσοτάκη για δικό της υποψήφιο, κάτι που φέρεται να συνδέεται δυνητικά με σημαντικές θεσμικές συναινέσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν μεταξύ Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεδομένου ότι αναμένεται και η κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου που θα καταργήσει την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, παραμένει στο τραπέζι το σενάριο των διπλών εκλογών για να προσπεράσει ο Κ. Μητσοτάκης τον “σκόπελο” της απλής αναλογικής.

Παράλληλα, η κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβάλλει την επιλογή πολιτικού προσώπου. Και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά το περιέγραψε η Ντ. Μπακογιάννη, “να γνωρίζει τι εστί αιγιαλίτις ζώνη”.

“Βουνό είχα πει θα πάω και στο βουνό θα πάω” απάντησε στους δημοσιογράφους ο Κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο των χριστουγεννιάτικων καλάντων στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έως τα τέλη του 2019 θα έχει σίγουρα επιλέξει ποιος θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή αν θα παραμείνει ο ίδιος Πρόεδρος.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η απόφασή του αναμένεται να γνωστοποιηθεί άμεσα, και για λόγους αβρότητας απέναντι στον νυν Πρόεδρο, καθώς η εκλογή ΠτΔ πραγματοποιείται τον Μάρτιο, αλλά και δεδομένου ότι τις προτεραιότητες στην ατζέντα της Αθήνας τις θέτουν οι ίδιες οι εξελίξεις και εν προκειμένω η κρίση την οποία διέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (υπογραφή του East Med στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου, συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου, συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι κ.ά.).

Άλλωστε, ο Γ. Γεραπετρίτης έχει εκτιμήσει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς το αργότερο χρονικά σημείο είναι τα μέσα Φεβρουαρίου δεδομένου ότι η εκλογή θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο...

Λιονάκης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: