2.12.19

Θα αφαιρεθεί ή όχι η Novartis...

...από την εισαγγελέα εφέτη κατά της διαφθοράς;...

Άντα Ψαρρά

Τελικά για τις 12/12 ορίστηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών μετά το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αντικείμενο την αφαίρεση των δικογραφιών της Novartis από την εισαγγελέα Εφετών Ε. Τουλουπάκη, προκειμένου να...
δοθούν σε άλλον Εφέτη. Η επίσημη αιτιολογία είναι η ταχύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσης στην οποία εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα. 

Το περίεργο εδώ είναι ότι αφενός η «αλλαγή χεριών» είχε ήδη προαναγγελθεί από τα ΜΜΕ και αφετέρου ότι παραμένει άγνωστο το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, όταν ο Νόμος ορίζει ότι στις περιπτώσεις διαφθοράς την υπόθεση αναλαμβάνει αποκλειστικά η Εισαγγελία Διαφθοράς με εποπτεύοντα μάλιστα Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η Ολομέλεια των Εφετών συγκαλείται από τον Προϊστάμενο του Εφετείου της Αθήνας, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, και τα μέλη της καλούνται να αποφασίσουν για την αφαίρεση ή μη της ογκωδέστατης δικογραφίας που βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προανάκρισης.

Οι εφέτες καλούνται να ψηφίσουν για τον ορισμό νέου εφέτη ειδικού ανακριτή και αναπληρωτή στους οποίους -σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση– θα ανατεθούν: 

Τέσσερις δικογραφίες  που βρίσκονται ήδη σε  ανακρίτρια κατά της διαφθοράς,

Τρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και
Άλλη μία δικογραφία που εκκρεμεί είτε στον εισαγγελέα πρωτοδικών είτε στην  ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς εκκρεμούν δικογραφίες με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, καθώς και διαφημιστές.

Επιπλέον, δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούν τα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα, τον  Άδ. Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Παράλληλα στα χέρια των εισαγγελέων διαφθοράς βρίσκονται σε εξέλιξη οι δικογραφίες που αφορούν πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου Υγείας, γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί από τη Novartis, αλλά και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη μητρική εταιρεία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, η δικογραφία έχει σταλεί με παραγγελία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για άσκηση ποινικής δίωξης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ έχει αρθεί η ασυλία του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: