22.12.19

Αλικάκος εναντίον Φουρνατζόπουλου...


...ή αλλιώς: μαθήματα δημοσιογραφίας που γυρνάνε μπούμερανγκ...
Προχθές, 19 Δεκεμβρίου του 2019, ημέρα Πέμπτη, ο Δημήτρης Αλικάκος αποφάσισε να τα βάλει με τους δαίμονες που κατατρέχουν το ορθό περιγραφικό ρεπορτάζ, αρχίζοντας από τον Δημήτρη Φουρνατζόπουλο.

Η γνωστή...
ανταπόκριση του τελευταίου αναφορικά με τις πρόσφατες εκκενώσεις καταλήψεων στο Κουκάκι, μας είπε ο κύριος Αλικάκος, αντιβαίνει στις αρχές του περιγραφικού ρεπορτάζ, οι οποίες επιτάσσουν «την συλλογή ειδήσεων και πληροφοριών γύρω από επίκαιρο θέμα ή γεγονός και την παρουσίασή τους σε μια εφημερίδα, περιοδικό, τηλεόραση, ραδιόφωνο κοκ». Και τι δεν είναι το σωστό ρεπορτάζ; «Σχολιασμός, χώσιμο, καταγγελία, αποθέωση». Μάλιστα.


Ο κύριος Αλικάκος είναι αρχισυντάκτης της ομάδας «Ελληνικά Hoaxes», η οποία κατέχει το μονοπώλιο υπηρεσιών εντοπισμού των ψευδών ειδήσεων και αφαίρεσής τους από το ελληνικό facebook. Ταυτόχρονα, ο κύριος Αλικάκος, κρίνοντας από τον τρόπο που τοποθετείται όταν μιλάει γενικά για την αλήθεια, δεν φαίνεται να γνωρίζει αρκετά βασικά πράγματα σχετικά με αυτήν. Κατ’ αρχάς, ότι αντικειμενικό ρεπορτάζ δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και αντικειμενική περιγραφή ενός γεγονότος. Η ίδια η διαλογή των γεγονότων προς επισήμανση μέσα από το χάος της πραγματικότητας, και δεδομένης της περιορισμένης προσοχής και του χρόνου που δίνουν οι άνθρωποι στην ενημέρωση, είναι από μόνη της μια πράξη επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικά ενδεχόμενα, σχεδόν πάντα με διαφορετικά πολιτικά πρόσημα. Ας πούμε, για το καυτό ζήτημα των ημερών: άλλος θα επιλέξει να ενημερώσει για μια συλλογική κουζίνα ή ένα παζάρι αυτοοργανωμένων εκδόσεων που συμβαίνει με μια κατάληψη, και άλλος να φέρει την ίδια κατάληψη στο προσκήνιο μόνο όταν γύρω από αυτήν συμβαίνουν γεγονότα που προσφέρονται για τον τηλεοπτικό-θεαματικό χρόνο, όπως είναι οι συγκρούσεις.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Θεμιστοκλή Πανταζάκου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: