12.12.19

Ερχεται... κανονικότητα στην ΕΡΤ...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Η επίσημη ενημέρωση που έγινε χθες στους δημοσιογράφους από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Γαμπρίτσο και τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Ζούλα ήταν η πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Αν...
θυμάστε, είναι αυτοί οι δύο που ανακοινώθηκαν ως νικητές πριν καν ανακοινωθεί ο ίδιος ο διαγωνισμός. 

Μετρούν πλέον αρκετούς μήνες στη διοίκηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, οπότε θεώρησαν σκόπιμο να μας πουν τι έχουν κάνει έως τώρα και τι σκέφτονται για το μέλλον.

Ετοιμάζουν, λοιπόν, εθελουσία έξοδο στην ΕΡΤ, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Πιστεύουν πως για την υλοποίησή της θα χρειαστούν ένα τρίμηνο, προσβλέποντας στη μείωση του προσωπικού κατά 10% με 15%. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είναι τώρα 2.150, ενώ θα γίνουν και διορισμοί είτε μέσω ΑΣΕΠ είτε και όχι, αναλόγως με τις ειδικότητες. Συζητούν επιπλέον για τον εξορθολογισμό του μισθολογίου.

Τα δύο στελέχη μίλησαν για την αμερόληπτη και πλουραλιστική ΕΡΤ που παρουσιάζουν ήδη, ενώ αναφέρθηκαν εκτενώς και στη μείωση του κόστους που πέτυχαν, εξοικονομώντας περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ από τα δικαιώματα των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League αλλά και της Β΄ Εθνικής. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για παραγωγές, αλλά και για το ποσοστό 1,5% για τον κινηματογράφο. «Είχε μετατραπεί η ΕΡΤ σε ΟΠΑΠ, χρηματοδοτώντας τις ομάδες», είπαν χαρακτηριστικά. Σταματούν επίσης τη μετάδοση κομματικών ομιλιών. Η ΕΡΤ 1 θα είναι γενικής στόχευσης, η ΕΡΤ 2 πιο θεματική για τις τέχνες και τον πολιτισμό, η ΕΡΤ 3 θα ρίξει το βάρος της στην περιφέρεια και η ΕΡΤ Sports θα συνεχίσει με τα αθλητικά.


Στα σχέδιά τους είναι και η μείωση των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών σε 11, όσες και οι περιφέρειες της χώρας (εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Εδώ η καλή μετάφραση

Το ρεπορτάζ το διαβάσατε δίπλα, εδώ θα αποκρυπτογραφήσω και θα μεταφράσω κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποίησαν Ζούλας και Γαμπρίτσος.

■ Εξορθολογισμός μισθολογίου ➔ Δεν είναι αυτό που νομίζετε («δεν είναι αυτό που νομίζεις, αγάπη μου»). Δεν εννοούν να μειώσουν τίποτε υψηλούς μισθούς, αλλά το αντίθετο. Ψάχνουν τρόπους ώστε να δώσουν ακόμα πιο πολλά χρήματα. Γι’ αυτό και προσπαθούν να βγάλουν την ΕΡΤ από τις ΔΕΚΟ, ώστε να λυθούν τα χέρια τους.

■ Η ΕΡΤ είχε γίνει ΟΠΑΠ ➔ Αγνωστο γιατί, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να ξοδέψει η ΕΡΤ έναν σκασμό χρήματα για ένα πρωτάθλημα που δεν βλέπεται καν. Η αλήθεια είναι πως πληρώναμε τον Πύραυλο Ανω Αγαλιανής περισσότερο και από την Μπαρτσελόνα.

■ Τα χρήματα από τις ομάδες θα διατεθούν για παραγωγές εκπομπών ➔ Από τον Πύραυλο Ανω Αγαλιανής στο «10» με την Ολγα Τρέμη που κοστίζει 800 χιλιάδες ευρώ.

■ Αμεροληψία ➔ Κωνσταντίνος Ζούλας αυτοπροσώπως. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας γίνεται πρόεδρος της ΕΡΤ. Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο εχέγγυο αμεροληψίας;

■ Πλουραλισμός ➔ Ολγα Τρέμη, Ηλίας Κανέλλης (δείτε λήμμα «αμεροληψία», παραπάνω).

■ Κομματικές ομιλίες ➔ Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ έδειξε γύρω στις 400 ομιλίες πολιτικών αρχηγών σε ανούσιες κομματικές εκδηλώσεις. Αδιανόητο. Είχαν τσακίσει το πρόγραμμα. Σωστό το κόψιμο.

Ξέχασα να σας τα πω στο ρεπορτάζ δίπλα, οπότε τα καταθέτω εδώ. Θέλουν, λέει, να φτιάξουν εκπομπή σαν το «60 minutes». Τρέχα γύρευε ποιους πάνε να βολέψουν πάλι. Ενώ οι συζητήσεις με τον Γιώργο Αυγερόπουλο για το Agora II συνεχίζονται ακόμα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: