22.12.19

Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο...


Η μικρή αλλά σημαντική νίκη που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Υγεία απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, παρά την...
προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησής τους από δυνάμεις των ΜΑΤ, ήταν αποτέλεσμα μιας μάχης -κατά του σχεδιαζόμενου (εδώ και δεκαετίες) από τη Ν.Δ. ξεπουλήματος της δημόσιας υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και της συρρίκνωσης της συνταγματικά επιβεβλημένης υποχρέωσης του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας- που μας αφορά όλους.

Διότι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, μέσω της πιο έντονης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας με τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προτεραιότητες της κυβέρνησης Ν.Δ., θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για όλους εμάς ως ασθενείς, αφού θα ρυμουλκείται όλο το δημόσιο σύστημα υγείας από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ν.Δ. θα βάλει τους ιδιώτες όχι από την πίσω πόρτα του ΕΣΥ, όπως ισχύει, αλλά από την κύρια είσοδο. Και οι ιδιώτες, ως γνωστόν, καθορίζουν τις τιμές τους με κριτήρια που τους εξασφαλίζουν απεριόριστο κέρδος.

Ετσι, στην ανάγκη, οι άρρωστοι και το κράτος θα πρέπει να αγοράσουν, δηλαδή να πληρώσουν. Με το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν υπέρογκα ποσά στον ιδιωτικό τομέα, στηρίζοντας τη λειτουργία του εις βάρος του Δημοσίου και των ασθενών.

Γι’ αυτό επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει πάνω του (και όχι να αφήσει στον πλέον αρμόδιο υπουργό Υγείας) την εξαγγελία για «ένα πιλοτικό πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε τρία νοσοκομεία του ΕΣΥ» την Τετάρτη το βράδυ από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020. Θέλει μεν να κλείσει το μάτι στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, καταλαβαίνει πολύ καλά όμως ότι είναι μια κίνηση ακραία επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη, που θα προκαλέσει κυρίως κοινωνικές, αλλά και πολιτικές αντιδράσεις...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Ντάνι Βέργου, πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: