28.12.19

Ποδαρικό στη Βουλή με... κεραυνούς...


Θυελλώδης προβλέπεται η εκκίνηση του 2020 στη Βουλή λόγω του νομοθετικού προγραμματισμού της κυβέρνησης αλλά και των μεθοδεύσεων που επιχειρούνται από την οδό της προανακριτικής για...
την επέκταση του πέπλου της «σκευωρίας» σε έτερες, της Novartis, πολύκροτες υποθέσεις.

Μετά την κοινοβουλευτική ανάπαυλα των δύο εβδομάδων και στο φόντο της πολιτικής εκεχειρίας για τα εθνικά, οι αντιπολιτευτικοί τόνοι εκτιμάται πως θα ανεβούν κατακόρυφα από τις πτέρυγες του αριστερού χώρου, με την κυβέρνηση να εισπράττει τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα στρατηγικής της - στην αιχμή κυρίως της περιστολής των ατομικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ετοιμάστηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται πως θα είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν στην επανεκκίνηση των εργασιών του Κοινοβουλίου μετά τα Θεοφάνια.

Στην κυβερνητική νομοθετική ατζέντα, όπως αυτή επικυρώθηκε από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2019, σημειώθηκαν παράλληλα και με προτεραιότητα οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης (που μάλλον θα προηγηθούν), οι νέες διατάξεις για την εμπλοκή ιδιωτών στη λειτουργία των υδατοδρομίων (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών) και το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Με νωπή ακόμη την κατακραυγή για τα τελευταία περιστατικά αστυνομικής βίας που δέχτηκε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο πρωθυπουργός προσωπικά από τα κόμματα και τους αρχηγούς τους στη συζήτηση του προϋπολογισμού, η αντιπολίτευση ανανεώνει τη φαρέτρα της με βέλη για το νομοσχέδιο που αφορά τις πορείες και τις συγκεντρώσεις, καθώς το συνδέει ευθέως με το δόγμα της καταστολής που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και για την αποδυνάμωση των εργασιακών και ευρύτερα συλλογικών κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής (το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου) επέρριψε ακέραιη την ευθύνη στον Κυρ. Μητσοτάκη και στον αρμόδιο υπουργό του για τις εικόνες «κατεχόμενης» και όχι ευνομούμενης χώρας, υποστηρίζοντας πως η μεθοδολογία της «τάξης» προς όφελος της «κανονικότητας» που προωθεί η κυβέρνηση αποσκοπεί, όπως είπε, «στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί».

Ενώ στην ίδια συνεδρίαση, λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού δηλαδή, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος σε «προετοιμασία εδάφους» κατά των διαδηλώσεων και των απεργιών, δήλωσε πως η κυβέρνηση οργανώνει την αντεπίθεσή της διότι επιδιώκει «νέο χτύπημα» στα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ο ίδιος προειδοποίησε την κυβέρνηση για τα «κοντά ποδάρια» της κρατικής καταστολής, απευθύνοντας ταυτόχρονα και το πρώτο κάλεσμα συστράτευσης κατά του νέου νόμου και πριν ακόμη αυτός κατατεθεί. Με αυτά τα δεδομένα η προσεχής κοινοβουλευτική αντιπαράθεση προμηνύεται σφοδρή, αφού και η πτέρυγα του MέΡΑ25 αναμένεται να συνταχθεί με τις αντιδράσεις, εκφράζοντας αντίστοιχες θέσεις για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Και πριν ωστόσο από την τυπική έναρξη του νομοθετικού έργου της Βουλής, το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει καθώς από την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου θα εξελιχθούν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε εναντίον του Δημ. Παπαγγελόπουλου.

Στην τελευταία της συνεδρίαση πριν από τις γιορτές, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιχείρησαν να «ανακατέψουν την τράπουλα» της διερεύνησης της υπουργικής του θητείας, προκειμένου να αναζωπυρωθεί το σενάριο «χειραγώγησης» της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, από τις μέχρι τώρα ακροάσεις περιώνυμων μαρτύρων, δεν τους προκύπτει για το σκάνδαλο της Novartis. Ανοιξαν έτσι με ακροβατισμούς στο τραπέζι της επιτροπής τον δυσώδη φάκελο του «Νοοr 1», ζητώντας έγγραφα από την υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για καταθέσεις που, σύμφωνα με τις αόριστες πληροφορίες που επικαλέστηκαν, αφορούν τον Δημ. Παπαγγελόπουλο (δικαστικές πηγές εκτιμούν πως αναφέρονται σε ισχυρισμούς του ισοβίτη Ευθ. Γιαννουσάκη).

Με αναπάντητα τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης και με πλήρη επίγνωση του παράτυπου της διαδικασίας (καθώς το αίτημα της πλειοψηφίας δεν αφορά έρευνα της Δικαιοσύνης οπότε δεν άπτεται του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών), η πλειοψηφία θα κληθεί στη νέα συνεδρίαση να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης – από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε «αυτογελοιοποίηση», ενώ κύκλοι του ΚΚΕ αναφέρθηκαν σε τεχνάσματα.

Υπενθυμίζεται πως αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δύο πρώτες καταθέσεις της νέας χρονιάς, αυτή του διαφημιστή Εμμ. Βουλκίδη (ο οποίος φέρεται από προστατευόμενο μάρτυρα να συμμετείχε στον μηχανισμό των «μαύρων ταμείων» της Novartis) κυρίως, δε, της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Ράικου που έχει επίσης από την πλευρά της -όπως και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής- στοχοποιήσει τον Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Οι εστίες έντασης πάντως δεν εξαντλούνται, αφού μέσα στον Ιανουάριο προγραμματίζεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά την αξιολόγηση των ΑΕΙ και έχει ήδη, από τις αρχές Δεκεμβρίου, ξεσηκώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού προβλέπει την εξάρτηση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τις επιδόσεις τους.

Η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση προβλέπεται σκληρή και σ’ αυτό το μέτωπο, αφού ουσιαστικά πρόκειται για επαναφορά του «εργαλείου» που αποπειράθηκαν να καθιερώσουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. για την αποδυνάμωση του δημόσιου Πανεπιστημίου προς όφελος της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται τέλος πως, σε δεύτερο χρόνο, αναμένονται οι κρίσιμες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγελθεί, η κατάθεση δηλαδή των νομοσχεδίων για την κατάργηση της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: