29.12.19

Το προσφυγικό δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα...

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Κώστα Μπλιάτκα για τον Status FM ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναφέρθηκε στην απώλεια του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου λέγοντας πως έκανε και τη δική του πολύ σημαντική και σπουδαία καριέρα με τραγούδια τα οποία...

άνοιξαν νέους δρόμους στο πολιτικό τραγούδι στην αρχή και στη συνέχεια σε όλα τα είδη μουσικής που προσπάθησε. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν μαχητής και καλλιεργημένος, ήταν αριστερός και δεν αλλαξοπίστησε στην πορεία όπως έχουν κάνει πολλοί άλλοι, τα χρήματα και η φήμη δεν τον άλλαξαν.

Για την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις της Ευρώπης ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι είναι ενδεικτικό του κλίματος και των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα που αλλάζει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν βλέπει κανείς μία 33χρονη πρωθυπουργό σε μία σκανδιναβική χώρα υπάρχει σαφέστατα μία αλλαγή και μία βελτίωση της θέσης των γυναικών. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε φτάσει σε συνθήκες ισότητας. Πρέπει να σας πω στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κανείς μία εκδήλωση, μία επιτροπή, χωρίς οι θέσεις να καταλαμβάνονται με βάση και το κριτήριο της αναλογίας των γυναικών, πρέπει να υπάρχει ίση εκπροσώπηση. Αν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ο Πρόεδρος είναι άντρας, η αντιπρόεδρος πρέπει να είναι γυναίκα. Δεν μπορεί να είναι τρεις άνδρες, πρώτος αντιπρόεδρος, δεύτερος αντιπρόεδρος, αυτό δεν υπάρχει, απαγορεύεται. Συνέστησα μία επιτροπή για να δώσουμε ένα βραβείο που καθιερώθηκε με δική μου πρωτοβουλία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τους δημοσιογράφους και σε αυτήν την επιτροπή έπρεπε να είναι οι μισές τουλάχιστον γυναίκες.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αλλάζει και το πολιτικό κλίμα. Διότι οι γυναίκες εξακολουθούν να παραμένουν μειοψηφία στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και γιατί έχει αποδειχθεί ότι όταν οι γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας συχνά γίνονται πιο σκληρές από ότι οι άντρες, π.χ η Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία ή η Μέρκελ.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Μ. Bρετανία ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως οι ακροδεξιοί εθνικιστές που δημαγωγούσαν ότι με το Brexit η Μεγάλη Βρετανία θα επιστρέψει στις δόξες της αυτοκρατορίας, στην πραγματικότητα θα κάνουν τη Μεγάλη Βρετανία, Μικρή Αγγλία. Θα υπάρξει θέμα με τη Σκωτία και με τη Βόρειο Ιρλανδία. Με δημαγωγία του τύπου ότι θα έχουμε καλύτερη υγεία και τα λοιπά και τα μεγαλεία τα παλιά παρέσυραν τον κόσμο, τον οδήγησαν σε απόφαση για το Brexit και η Μεγάλη Βρετανία έκτοτε περνάει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες διότι ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε καθαρά αλλά από την άλλη ήταν σα παλιάτσος στη σκηνή, είπε απίστευτα πράγματα, έπεσε σε αλλεπάλληλες γκάφες. Αλλά τα ήξεις-αφήξεις των αντιπάλων του δεν δουλεύουν - ειδικά σε εκλογές που είναι στην πραγματικότητα ένα είδος δημοψηφίσματος. Πρέπει κανείς να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα και το βασικό ερώτημα ήταν ή Brexit ή όχι. Σε αυτό το δίλημμα οι Εργατικοí έλεγαν και ναι και όχι, να το δούμε. Αλλά από κει και πέρα τώρα ξεκινάνε τα πολύ δύσκολα για τη Μεγάλη Βρετανία που έχει χάσει την παλιά της δύναμη και δεν είναι αυτοκρατορία. Όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνες στο σημερινό πάρα πολύ ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, σε έναν κόσμο που υπάρχουν πολλές δυνάμεις μεγάλες όπως είναι η αναδυόμενη Κίνα, οι ΗΠΑ φυσικά, η Ινδία, η Ρωσία. Πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να παραμένουν ενωμένες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις, τις οικονομικές, πολιτικές, τις στρατιωτικές. Η Μεγάλη Βρετανία μόνη της δεν θα τα καταφέρει και οδηγείται σε πολλαπλό γεωπολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: