9.12.19

Απειλές στην Ελλάδα από τον Τούρκο πρόεδρο...


Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, διατηρεί την αντιπαράθεση με την Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή από την Αθήνα, λέγοντας ότι...
η Ελλάδα «θα πληρώσει το τίμημα».

Με προκλητικό τρόπο, ο Τούρκος ηγέτης συνέχισε λέγοντας: «αυτό που τρελαίνει την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κενό για να εκμεταλλευτεί», με αφορμή το μνημόνια συνεργασίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Έχοντας βάλει για τα καλά στο τραπέζι τη συμφωνία της χώρας του με την Λιβύη, ο Ερντογάν παραχωρώντας συνέντευξη στο TRT είπε πως η χώρα του «δείχνει στον κόσμο την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», προσθέτοντας πως άλλοι διεθνείς παράγοντες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνες στις συμφωνημένες με την Λιβύη ζώνες της Τουρκίας.

Θέλοντας να θολώσει τα νερά είπε ακόμη πως η Τουρκία κινείται σε «ειρηνικό πλαίσιο» και δήλωσε έτοιμος να ανοίξει ξανά τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα. «Το είπα και στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Του είπα πως πρέπει να γίνει μια καινούρια αρχή μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσω πως δε λάβαμε θετική απάντηση», είπε.
Τσαβούσογλου όπως Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, οι επαφές της Ελλάδας με τη διοίκηση του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ είναι «μη νόμιμες».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη.

«Αν η Ελλάδα επιθυμεί να κάνει κάτι (με τη Λιβύη), στην πραγματικότητα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την Τρίπολη», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αφγανό ομόλογό του στην Άγκυρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: