11.12.19

Δύσκολη η απαγόρευση του Airbnb...

Αντιφατικές αποφάσεις εξέδωσαν δύο δικαστήρια στη χώρα μας, στα οποία προσέφυγαν ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιδρούν στη νέα μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων σπιτιών μέσω Airbnb, καταδεικνύοντας την έλλειψη σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου καθώς η...
Ελλάδα αιφνιδιάστηκε, όπως στην αρχή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από αυτήν την εισβολή.

Το «όχι» στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας στην καρδιά της Αθήνας, είπε το Πρωτοδικείο Αθηνών, απορρίπτοντας την αγωγή τους με την οποία στρέφονταν εναντίον άλλης ιδιοκτήτριας διαμερίσματος που εκμεταλλευόταν το ακίνητό της μέσω Airbnb.

Η εν λόγω δικαστική απόφαση δείχνει την έλλειψη σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά τουριστικών μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Από τις αποφάσεις -τις πρώτες στην Ελλάδα- καθίσταται σαφές ότι είναι δύσκολη η πλήρης απαγόρευση των τουριστικών μισθώσεων, παρά μόνο σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς από τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Συνεχίζει...

Ετσι η ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Πεδίον του Αρεως μετά την απόρριψη της αγωγής των υπολοίπων 12 ιδιοκτητών θα συνεχίσει τη μίσθωση του ακινήτου της μέσω Airbnb.

Οι ενάγοντες υποστήριζαν ότι η πολυκατοικία τους έχει γίνει ξενοδοχείο, υπήρχε μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας, συνεχείς οχλήσεις κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και ολονύκτια πάρτι από τους επισκέπτες, δεκάδες τηλεφωνήματα προς την ιδιοκτήτρια για να επιληφθεί των προβλημάτων, χωρίς όμως ανταπόκριση, ακόμα και βλάβες στον ανελκυστήρα λόγω της επιβάρυνσής του με ανθρώπους και αποσκευές.

Ετσι η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας επικαλέστηκε τον κανονισμό του οικήματος για να ζητήσει την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο εν λόγω κανονισμός αναφέρει πως ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιεί το ακίνητό του όπως επιθυμεί, αρκεί να μην παρενοχλούνται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών και να μην απειλείται η ασφάλεια, η υγιεινή, η στερεότητα και η ευπρέπεια του κτιρίου και όσων κατοικούν σε αυτό.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών, η πραγματικότητα, τουλάχιστον με βάση τη σχετική απόφαση, είναι αρκετά διαφορετική.

Κατ’ αρχάς, η εν λόγω ιδιοκτήτρια είχε επισημάνει στην αγγελία της ότι απαγορεύονται οι εκδηλώσεις και τα πάρτι σε ώρες κοινής ησυχίας (υπήρχε μάλιστα και σαφής αναγραφή των ωρών αυτών, ώστε να είναι ενήμεροι οι επισκέπτες), ενώ παράλληλα πληροφόρησε τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες/ενοίκους ότι μπορούν να επικοινωνούν με συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό (κινητό) εκπροσώπου της εταιρείας διαχείρισης του διαμερίσματος σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Οπως παρατηρήθηκε, υπήρξε μόλις μία όχληση για την πραγματοποίηση πάρτι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα ώρες κοινής ησυχίας, επρόκειτο δηλαδή για ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Απαγορευτικό

Αντίθετα, λίγες μέρες νωρίτερα το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπολοίπων ενοίκων μιας πολυκατοικίας και καλεί την ιδιοκτήτρια που μισθώνει το σπίτι της με Airbnb «να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση, ως τουριστικού καταλύματος, και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας».

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση, εάν η ιδιοκτήτρια δεν συμμορφωθεί απειλείται με προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της απόφασης.

Μάλιστα ήδη με την κατάθεση της αίτησης είχε εκδοθεί προσωρινή διαταγή που απαγόρευε στη γυναίκα να εκμισθώνει το διαμέρισμά της μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) μέχρι τη συζήτηση της κύριας αιτήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: