5.7.11

Η Standard and Poor’s στο στόχαστρο...


Στο επίκεντρο της κριτικής από ευρωπαίους αξιωματούχους και διεθνή ΜΜΕ βρίσκεται από χθες ο οίκος αξιολόγησης της Standard and Poor’s με αφορμή την ανακοίνωση της σχετικά με το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους .

Η S&P χθες γνωστοποίησε χωρίς καν να ... έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις κυβερνήσεων - κρατών για το ελληνικό χρέος , την πιθανότητα υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία» σε περίπτωση εφαρμογής rollover, όπως προβλέπει η γαλλική πρόταση, για τη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας .

Ο οίκος αξιολόγησης, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι οι προτάσεις της γαλλικής Ένωσης Τραπεζών πιθανόν θα θεωρηθούν χρεοκοπία, καθώς εμπίπτουν στους όρους που συνιστούν «αναδιάρθρωση».

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υπονομεύει την βοήθεια προς την Ελλάδα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία σε σχόλιό της με τίτλο «Οίκος με ίδια συμφέροντα» (σχολιαστής Κέρστιν Γκάμελιν) τονίζει ότι είναι καιρός οι κυβερνήσεις να μην εξαρτώνται από τους οίκους αξιολόγησης:

«Δεν είναι δυνατόν η μικρή Ελλάδα να καταστεί σύμβολο για την καταστροφή της ΕΕ…Μια αναδιάρθρωση και ένα ευρύ σχέδιο ανάπτυξης θα βοηθούσε πραγματικά την Ελλάδα. Οι αμερικανικοί θεοί (οι οίκοι αξιολόγησης) θα πρέπει να συρρικνωθούν σε αυτό που είναι: καπιταλιστικές επιχειρήσεις.» αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ επικρίνει τη στάση των οίκων αξιολόγησης. «Μου κάνει εντύπωση ότι αυτοί οι οίκοι εφαρμόζουν στην περίπτωση της κρίσης στην Ευρώπη πολύ πιο αυστηρά κριτήρια από ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη Ν. Αμερική. Είναι κάτι που θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις», τόνισε χθες το βράδυ στην αυστριακή τηλεόραση ORF.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Γκέοργκ Φάρεσον από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα ζήτησε να συσταθεί άμεσα ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης. «Η προειδοποίηση της Standard & Poor' s είναι δυσανάλογη και ελάχιστα βοηθητική», δήλωσε στη εφημερίδα Passauer Neue Presse ο Φάρεσον επισημαίνοντας ότι απέτυχαν παταγωδώς να αναδειχθούν στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός υπογράμμισε ότι όταν οι οίκοι αυτοί προκαλούν επιπρόσθετες δυσκολίες στη διαδικασία λήψης απαραίτητων μέτρων σωτηρίας των χρεωμένων κρατών από τις χώρες του ευρώ και του ΔΝΤ, αυτό δείχνει έλλειψη υπευθυνότητας και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μόνο ως ηθελημένη πρόκληση απέναντι στον ευρωπαίο φορολογούμενο. «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να απελευθερωθούν από την καταδυνάστευση των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης. Δεν είναι δυνατόν να μας υποδεικνύουν , πότε η ΕΚΤ θα πρέπει να δέχεται ως εγγύηση ένα ομόλογο και πότε όχι. Γι αυτό είναι άμεσης προτεραιότητας η σύσταση ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οίκων».

Και οι Iταλοί ανακρίνουν την Standard and Poor’s

Η ιταλική εποπτική αρχή χρηματιστηριακών συναλλαγών Consob «ανέκρινε» τη Δευτέρα εκπροσώπους της αμερικανικής Standard & Poor´s. Οι Ιταλοί θέτουν στο επίκεντρο της έρευνάς τους τη χρονική συγκυρία και τις πηγές της αξιολόγησης επί του ιταλικού προγράμματος περικοπών. Οι «συνομιλίες-ανάκριση» των εκπροσώπων του οίκου διήρκεσαν περίπου δυο ώρες με τους τελευταίους να απαντούν στα ερωτήματα των Ιταλών και να επιφυλάσσονται να προσκομίσουν έγγραφα.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: