30.7.11

«Εμφύλιος» μεταξύ των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη...


Η δολοφονία του στρατηγού των εξεγερμένων από «φίλια πυρά» εντείνει τις ανησυχίες της Δύσης για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Οι αντάρτες που είχαν σταλεί για να φέρουν στη Βεγγάζη τον στρατιωτικό ηγέτη των εξεγερμένων Άμπντελ Φάταχ Γιούνες ήταν αυτοί που τον σκότωσαν και πέταξαν το πτώμα του έξω από την πόλη, όπως ...
αποκάλυψε ο υπουργός των εξεγερμένων Άλι Ταρχούνι, γεγονός που εντείνει τους φόβους της Δύσης για αντικρουόμενες ομάδες και συμφέροντα στους κόλπους των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο επικεφαλής της ομάδας των ανταρτών της Λιβύης, που είχε αναλάβει να μεταφέρει τον πρώην στρατηγό του Καντάφι και αργότερα διοικητή των εξεγερμένων, Άμπντελ Φατάχ Γιούνες από τη γραμμή του μετώπου στην Μπρέγκα, πίσω στη Βεγγάζη, συνελήφθη και ομολόγησε ότι οι άνδρες του δολοφόνησαν το στρατηγό.

Οι δράστες πάντως της στυγνής δολοφονίας παραμένουν ασύλληπτοι.

Ο Γιούνες ήταν στενός συνεργάτης του συνταγματάρχη Καντάφι από το 1969 που κατέλαβε την εξουσία και διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν προσχώρησε στον ένοπλο αγώνα των αντικαθεστωτικών.

Ωστόσο, η πολύχρονη συνεργασία του με τον Καντάφι προκαλούσε ανησυχία στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούσαν ότι ενδέχεται ο Γιούνες να δρα για λογαριασμό του Καντάφι.

Το βέβαιο, είναι ότι η δολοφονία του εντείνει την ανησυχία του ΝΑΤΟ και της Δύσης για την έρκβασηστη Λιβύη καθώς συμπληρώνονται ήδη πέντε μήνες εχθροπραξιών.

Το NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας εναντίον τριών δορυφορικών αναμεταδοτών της λιβυκής τηλεόρασης με στόχο να «κάνει το συνταγματάρχη Καντάφι να σωπάσει».

«Πριν από μερικές ώρες, το NATO πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον τριών 'πιάτων' δορυφορικής εκπομπής της λιβυκής τηλεόρασης (. . .) προκειμένου να εμποδιστεί ο συνταγματάρχης Καντάφι να χρησιμοποιεί τα μέσα αυτά για εκφοβισμό και να υποκινεί σε πράξεις βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού», αναφέρει ανακοινωθέν του NATO.

«Σε αυτά τα πλήγματα χρησιμοποιήθηκαν τηλεκατευθυνόμενες βόμβες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμφώνου Ρολάντ Λαβουά.

«Βρισκόμαστε στην διαδικασία της ανάλυσης των αποτελεσμάτων» των επιδρομών, πρόσθεσε.

«Η επέμβασή μας ήταν αναγκαία διότι η τηλεόραση χρησιμοποιείται από το καθεστώς για την καταπίεση του άμαχου πληθυσμού. Ο Καντάφι χρησιμοποιεί τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις του για να ενσταλάξει μίσος μεταξύ των Λίβυων και να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του NATO.

«Όπως ορίζει η εντολή μας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, έπρεπε να αναλάβουμε δράση. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε προσεκτικά για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα και με την πρόθεση να μην καταστραφούν όλες οι υποδομές της λιβυκής τηλεόρασης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαμαχιρία είχε δηλώσει ότι εγκαταστάσεις του επλήγησαν από επιδρομές «των επιτιθέμενων αποικιοκρατών σταυροφόρων» --όπως η λιβυκή κρατική τηλεόραση αλλά και ο ίδιος ο Καντάφι αποκαλεί το NATO-- χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: