30.7.11

Περισσότερο ρευστό από τις ΗΠΑ έχει πλέον η Apple στα ταμεία της ...


Η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας του κόσμου έχει πλέον μεγαλύτερο απόθεμα ρευστού από ό,τι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στο ταμείο τους λειτουργικό απόθεμα 73,7 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα όμως με... τα οικονομικά αποτελέσματα της Apple για το τρίμηνο που έληξε στις 25 Ιουνίου, η εταιρεία έχει απόθεμα 76,4 δισ. δολαρίων σε μετρητά και σε περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα.

Η είδηση έρχεται την ώρα που η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πασχίζει να καταλήξει σε συμβιβασμό για να αποφύγει τη στάση πληρωμών και να διατηρήσει την υψηλή βαθμολογία της στους οίκους αξιολόγησης.

Για να γίνει αυτό, το όριο για το χρέος της χώρας πρέπει να αυξηθεί πάνω από το σημερινό πλαφόν των 14,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως επισημαίνει το BBC, οι ΗΠΑ δαπανούν κάθε μήνα 200 δισ. δολάρια περισσότερα από ό,τι εισπράττουν.

Η Apple αντίθετα έχει κάθε λόγο να χαίρεται, αφού είδε τα καθαρά της κέρδη να αυξάνονται κατά 125% σε ετήσια βάση στα 7,31 δισ. δολάρια.

Η επιτυχία για την αμερικανική εταιρεία δεν δείχνει να σταματά από τον Μάιο του 2010, όταν ξεπέρασε τη Microsoft σε χρηματιστηριακή αξία και έγινε επίσημα η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας του κόσμου.

Πλησιάζει επίσης την Exxon Mobil σε κεφαλαιοποίηση, οπότε έχει ελπίδες να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου γενικά.

Οι αναλυτές προσπαθούν τώρα να μαντέψουν τι σκοπεύει να κάνει η Apple με όλο αυτό το ρευστό.

Το πιθανότερο είναι ότι θα το αξιοποιήσει για να προχωρήσει σε στρατηγικές εξαγορές άλλων εταιρειών -πιθανοί στόχοι είναι τα βιβλιοπωλεία Barnes and Noble και το διαδικτυακό βιντεοκλάμπ Netflix, εκτιμά ο Ντάνιελ Άσνταουν της Juniper Research.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: