30.7.11

Οι σκληροί διάλογοι Ερντογάν-Κοσάνερ λίγα λεπτά πριν τις παραιτήσεις...


Η «κρίση των πασάδων» στην Τουρκία ξέσπασε ουσιαστικά με την απαίτηση του πρώην αρχηγού των τουρκικών Ενοπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ, να προαχθούν 17 αξιωματικοί στις κρίσεις των αξιωματικών στο επικείμενο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος Γκιούλ και ο... Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τις πιέσεις του Κοσάνερ δεν δέχθηκαν να προαχθούν τα ονόματα αυτά λόγω της εμπλοκής των ονομάτων τους στο σχέδιο συνωμοσίας «Βαριοπούλα». Μάλιστα ο Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Κοσάνερ ζήτησε τη συνταξιοδότηση όλων των ονομάτων αυτών.
Η κρίση γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην κρίσιμη Παρασκευή στο προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκαν Γκιούλ, Ερντογάν και Κοσάνερ. Ο Ερντογάν τόνισε και πάλι στον Κοσάνερ να φέρει τα κατάλληλα ονόματα για να μην προκύψει πρόβλημα στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι.

Κοσάνερ « Είναι δύσκολο αυτό που μου ζητάτε. Δεκάδες αξιωματικοί είναι φυλακισμένοι. Εδώ αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εμπειρίας ακόμη και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση ακόμη εναντίον των αξιωματικών μας. Βάσει της παράδοσης πρέπει να προαχθούν»

Ερντογάν «Εδώ δεν κοιτάμε τις παραδόσεις , υπάρχουν νόμοι και πρέπει να αποφασίσουμε σύμφωνα με τους νόμους.»

Κοσάνερ « Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι αρχηγοί μας σκέφτονται να παραιτηθούν»

Ερντογάν « Όποιος θέλει να παραιτηθεί μπορεί να το κάνει άμεσα»

Μετά τον διάλογο αυτό ο Γκιούλ προσπάθησε να ηρεμήσει τους δυο άνδρες όμως ήταν αδύνατο. Ο Κοσάνερ αποχώρησε εκνευρισμένος από το προεδρικό Μέγαρο
Κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη όλους τους αρχηγούς των Δυνάμεων και όλοι αποφάσισαν να υποβάλουν την παραίτηση τους. Στη σύσκεψη αυτή όμως προέκυψε ένα ξαφνικό , απρόβλεπτο πρόβλημα. Ο αρχηγός της στρατοχωροφυλακής Νετζντέτ Οζέλ, δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί καθώς όπως είπε « τα ζητήματα αυτά είναι της δικαιοσύνης. Η άποψη μου είναι να μην υποβάλω την παραίτηση μου»

Τότε όλοι κατάλαβαν ότι ο Οζέλ ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Ερντογάν
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: