31.7.11

Σε ποιόν ανήκουν οι οίκοι αξιολόγησης; ...


Standard & Poor's, Moody's και Fitch, οι τρεις οίκοι αξιολόγησεις που κυριαρχούν στον κόσμο. Κράτη ή επιχειρήσεις που επιθυμούν να δανειστούν δεν τα καταφέρνουν χωρίς τις εκθέσεις τους που να επιβεβαιώνουν την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Σε ποιόν όμως ανήκουν;

S&P

Ο Standard & Poor's είναι ... ο παλαιότερος. Ιδρύθηκε το 1860. Από το 1996 η S&P ανήκει στην εταιρεία McGraw-Hill, η οποία διαθέτει τηλεοπτικά κανάλια και εκδίδει σχολικά βιβλία.

Moody's

Ιδρυτής της Moody's ήταν ο John Moody, ο οποίος ξεκίνησε το 1909 με την αξιολόγηση αξιογράφων που αφορούσαν τους αμερικανικούς σιδηροδρόμους. Συνιδιοκτήτης με 12,3% είναι και η εταιρεία επενδύσεων Berkshire Hathaway του διάσημου Warren Buffet.

Fitch

Η Fitch ανήκει στην πλειονότητά της σε γαλλικά χέρια.

Οι τρεις Οίκοι Αξιολόγησης είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στην αγορά με ένα μερίδιο που φθάνει το 95%. Μπορεί η Fitch τελευταία να ανήκει σε γαλλικά χέρια, η παράδοση τους όμως είναι αμερικανική και οι τρεις έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη. Για το λόγο αυτό τους επιρρίπτουν συχνά μια αντιευρωπαϊκή διάθεση. Οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους πάντως σαν τη φωνή της λογικής. Σχετικά ο Τόρστεν Χινριχτ, διευθυντής της Standard & Poor's (S&P) στη Γερμανία λέει σχετικά:

«Είμαστε οι ανεξάρτητοι σχολιαστές συγκεκριμένων δεδομένων. Ένας οίκος αξιολόγησης μετράει την ικανότητα ενός οφειλέτη να εξυπηρετήσει έγκαιρα το χρέος του. Εάν ο οφειλέτης δεν μπορεί να είναι εμπρόθεσμος και να αποπληρώσει το χρέος, και υπάρχουν αμφιβολίες ή πολύ σοβαρές αμφιβολίες όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική του ικανότητα».

Τον σκεπτικισμό πάντως των Ευρωπαίων απέναντι στο ρόλος τους τον ενστερνίζονται πλέον και οι Αμερικανοί. Παράλληλα πυκνώνουν οι φωνές και για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Μάλιστα η δήλωση των οίκων αξιολόγησης πως αν οι πολιτικοί αποφασίσουν να αυξήσουν έστω και λίγο το επίπεδο του επιτρεπόμενου δημόσιου χρέους, τότε θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και από Αμερικάνους πολιτικούς.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: