31.7.11

Η Αγκυρα υποβαθμίζει τις παραιτήσεις των στρατηγών...


Η Αγκυρα υποβαθμίζει το θέμα της παραίτησης τεσσάρων κορυφαίων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον πρόεδρο Γκιουλ να σημειώνει πως η παραίτηση των τεσσάρων στρατηγών δεν προκάλεσε καμία κρίση, ούτε κάποιο κενό στη δομή εξουσίας στη χώρα.

«Όλα συνεχίζονται κανονικά, όπως ... βλέπετε δεν υπάρχει κανένα κενό (εξουσίας)», δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα προτού να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το CNN Turk. «Στην πραγματικότητα», συμπλήρωσε, «δεν υφίσταται κρίση».

Την Παρασκευή, ο επιτελάρχης στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ παραιτήθηκε, όπως και οι επικεφαλής των γενικών επιτελείων στρατού, ναυτικού και αεροπορίας. Ο Κοσάνερ άφησε να διαφανεί ότι παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διώξεις σε βάρος αξιωματικών που φέρονται αναμεμειγμένοι σε σχέδια για πραξικόπημα, σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη κράτηση 173 στρατηγών και πιο χαμηλόβαθμων αξιωματικών εν ενεργεία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. .

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του θεματοφύλακα του κοσμικού κράτους στην Τουρκία, έχει εμπλακεί πολλές φορές σε διενέξεις με την ισλαμιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι παραιτήσεις χαρακτηρίστηκαν ως ο τελευταίος γύρος της σύγκρουσης για την εξουσία ανάμεσα στο στρατό και την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση Κοσάνερ, ο πρόεδρος Γκιουλ προήγαγε τον εναπομείναντα κορυφαίο αξιωματικό, το στρατηγό Νετζντέτ Οζέλ της Στρατοχωροφυλακής, σε επικεφαλής του στρατού και εκτελούντα χρέη επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας .

Τη Δευτέρα ο Οζέλ αναμένεται να προεδρεύσει της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο θα προβεί στις κρίσεις για την αντικατάσταση όσων αξιωματικών αποστρατεύονται και τις επόμενες μέρες αναμένεται να διοριστεί αρχηγός του γενικού Επιτελείου.

Σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Κοσάνερ αναφέρει ότι ζήτησε να αποστρατευθεί πρόωρα διότι δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους αξιωματικούς από τις διώξεις για τις καταγγελθείσες συνομωσίες με στόχο την πραγματοποίηση πραξικοπήματος, που συνεπάγονται ότι δεν μπορούν να προαχθούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, ο Κοσάνερ έγραψε ότι 173 εν ενεργεία στρατηγοί και κατώτεροι αξιωματικοί εν ενεργεία είναι προφυλακισμένοι στο πλαίσιο των ερευνών. «Όπως αναφέρουν πολλοί νομικοί, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς ότι οι προφυλακίσεις είναι σύμφωνες προς τις οικουμενικές αξίες περί δικαίου, τη δικαιοσύνη και τις αξίες της συνείδησης», επεσήμανε, τονίζοντας παράλληλα πως εξαιτίας των διώξεων 14 στρατηγοί και ναύαρχοι καθώς και 58 στρατιωτικοί με το βαθμό του συνταγματάρχη, έχουν χάσει το δικαίωμα να προαχθούν παρότι ουδείς εξ αυτών έχει κριθεί ένοχος.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος αφού διαβεβαίωσε ότι οι συνωμοσίες ερευνώνται από ανεξάρτητους δικαστές και ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στις διαδικασίες, αρκέστηκε να πει πως οι παραιτήσεις των στρατηγών οδηγούν στο διορισμό νέας ηγεσίας του στρατού κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: