31.7.11

Σοκ από τη βόμβα για Λαυρεντιάδη...


Της Αριστέας Μπουγάτσου
Με έκπληξη παρακολουθεί η επιχειρηματική και τραπεζική κοινότητα τα όσα διαδραματίζονται γύρω από τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και αποκάλυψε χθες η «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία».
Η απόφαση της ... 27ης Ιουλίου 2011 της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να διερευνήσει τυχόν σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ και στο οποίο εμπλέκονται μέλη της διοίκησης της τράπεζας Proton έχει πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία και διεκδικεί να γίνει βασικό θέμα συζήτησης του καλοκαιριού και των ειδήσεων, που μέχρι τώρα μονοπωλούνταν από τις εξελίξεις στο δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την απόφαση της Αρχής ζητείται να παγώσει η κίνηση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βασικού μετόχου της Proton Bank και για ένα διάστημα και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και επτά ακόμα προσώπων που έχουν περάσει από το ανώτατο όργανο διοίκησης της τράπεζας.

Πρόκειται για τέως εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Proton Bank όπως ο Αντώνης Αθανάσογλου, μέχρι προχθές διευθύνων σύμβουλος, ο καθηγητής Τρύφων Κολλίντζας (παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους τον Αύγουστο του 2010), ο Αθ. Παπασπηλίου, ο Δημ. Σαραμαντής, η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, η Γραμματική Αρβανίτη και ο Διον. Μπιθάρης.

Στην απόφαση της Αρχής, ο πρόεδρός της, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης, αναφέρει ότι από έρευνα που διεξάγεται και από πόρισμα ελέγχου που ήδη έχει συντάξει η Α' Μονάδα της Αρχής «συντρέχει νόμιμος λόγος και κατεπείγουσα ανάγκη για απαγόρευση κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων επτά μελών του διοικητικού συμβουλίου της Proton Bank».

Στην ίδια απόφαση, που διαβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, αναφέρεται ότι στους λογαριασμούς του Λ. Λαυρεντιάδη και των επτά μελών του δ.σ. της Proton Bank «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, και σε κάθε περίπτωση (και αν δηλαδή αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα ισάξιου του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης ύψους 51 εκατ. ευρώ, το οποίο αποκρύβεται».

Εκτός, πάντως, από την απαγόρευση κίνησης των λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και των υπολοίπων επτά, μπλόκο τίθεται στην πώληση μετοχών από μέρους τους, στη ρευστοποίηση χρηματοπιστωτικών-επενδυτικών προϊόντων καθώς και στο άνοιγμα θυρίδων με δικαιούχο ή συνδικαιούχο.

Οι τράπεζες θα πρέπει να εκτελέσουν την παραγγελία αυτή, η οποία φαίνεται ότι έχει φθάσει ώς και στα υποθηκοφυλακεία, καθώς «απαγορεύει την εκποίηση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβαση» οκτώ ακινήτων που ανήκουν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνά υπόθεση υπεξαίρεσης -ίσως και πλυντηρίου μαύρου χρήματος- ενώ το πόρισμα ελέγχου οδεύει προς τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, οπότε και θα γίνουν γνωστές οι ακριβείς πτυχές της υπόθεσης, το περιεχόμενο της καταγγελίας, η έκτασή της κ.λπ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χθεσινές αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Proton Bank και ειδικότερα η αντικατάσταση του κ. Αθανάσογλου από τον Γ. Τανισκίδη (τέως διευθύνοντα σύμβουλο της Millennium) συναρτώνται ευθέως με το έγγραφο της Αρχής. Βεβαίως αμετακίνητος στη θέση του προέδρου της Proton παραμένει ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ, Daniel Vern Speckhard.

Αξιόπιστες πηγές φέρουν θορυβημένη την Τράπεζα της Ελλάδος από τα όσα αποκαλύπτει το πόρισμα της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος για την υπόθεση υπεξαίρεσης στην τράπεζα και αναμένονται από μέρους της αποφάσεις διοικητικών μέτρων και εποπτείας.

Στην αγορά πάντως χθες διεκινείτο το σενάριο γάμου Proton με τη Millennium, λόγω της έλευσης του κ. Τανισκίδη, όμως στην αντίθετη κατεύθυνση έβαιναν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Proton. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά πάντως δεν αποκλείουν να ζωντανέψει το σχέδιο απορρόφησης της Proton από την Τράπεζα Αττικής.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: