30.7.11

«Εργαζόμαστε για τη Μακεδονία»...


Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Προκλητική δήλωση Αυστραλού βουλευτή στα Σκόπια....
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του «MIA» («Μακεδονικού» Πρακτορείου Ειδήσεων»), ο Εργατικός βουλευτής Perth της Δυτικής Αυστραλίας και σκιώδης πολιτειακός υπουργός Πολιτισμού και Τεχνών. Χωροταξίας, Πολυπολιτισμού και Ιθαγένειας John Hyde, ο οποίος επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ, διαβεβαίωσε κυβερνητικά στελέχη της κυβέρνησης των Σκοπίων, ότι οι...
υποστηρικτές της «Μακεδονίας» στην Αυστραλία, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, εργάζονται για την αναγνώρισή της με το συνταγματικό της όνομα.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και απερχόμενο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε: «Στην Αυστραλία υπάρχουν σθεναροί υποστηρικτές της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Εργαζόμαστε με στόχο να προωθήσουμε την αναγνώριση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” υπό το συνταγματικό όνομα. Ερχόμαστε με στόχο να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις της Δυτικής Αυστραλίας και της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Η Δυτική Αυστραλία αυτή τη στιγμή αποτελεί οικονομική δύναμη στην Αυστραλία. Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στη “Μακεδονία” συνάδελφος από το Εργατικό Κόμμα».
Από την πλευρά του, ο κ. Μιλόσοσκι, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Χάιντ, τόνισε ότι η συχνή συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων της Αυστραλίας και της ΠΓΔΜ είναι προς όφελος μιας μεγαλύτερης πολιτικής συνεργασίας: «Το ενδιαφέρον της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” για αύξηση της πολιτικής επικοινωνίας με την φιλική Αυστραλία είναι έντονο. Εκεί έχουμε μια σημαντική “μακεδονική” κοινότητα, η οποία στην Αυστραλία, και ιδιαίτερα στην Περθ και στη Δυτική Αυστραλία, συνεισφέρει σημαντικά στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή και ανάπτυξη αυτής της χώρας. Θεωρούμε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελούν οι εμπορικές συναλλαγές, η πολιτική συνεργασία και οπωσδήποτε η συνεργασία σε πολυμερές επίπεδο. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ οι Αυστραλιανοί και οι “Μακεδόνες” στρατιώτες συνεισφέρουν από κοινού στην αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν. Η προσέγγιση “Μακεδονίας”-Αυστραλίας σε πολιτικό επίπεδο καθώς και η προσωπική προσέγγιση με τους βουλευτές μας από την Αυστραλία μπορεί να βελτιώσει την αυστραλιανή πολιτική όσον αφορά ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος και προβολής της “μακεδονικής” εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας παγκοσμίως αλλά και στην ίδια την Αυστραλία» δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι, ευχαριστώντας τον κ. Χάιντ τόσο για τις δικές του προσπάθειες όσο και για τις προσπάθειες του κόμματός του για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της ΠΓΔΜ.

Η δήλωση του κ. Hyde φιλοξενείται και στον ιστότοπο της βουλής της ΠΓΔΜ, όπου ο Αυστραλός βουλευτής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σώματος παρουσία του βουλευτή MiIorad Dodevski, υπευθύνου για την Αυστραλία, και του επίτιμου προξένου της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία.

“We are here to strengthen the connections between Western Australia and Macedonia” At the moment Western Australia is one of the Australia’s strongest economic region. We are making efforts to acknowledge the Republic of Macedonia under its constitutional name” φέρεται να διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του.
Υπενθυμίζεται, ότι η Αυστραλία αρνείται από το 1994 να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν και δέχονται οι κυβερνήσεις της χώρας.

Η πρώην Εργατική Κυβέρνηση Κίτινγκ υιοθέτησε το 1994 το περιγραφικό FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), που προβλέπει η σχετική απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση του 1994 εξακολουθεί να ισχύει και την επαναβεβαίωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ. Την ίδια διαβεβαίωση απέσπασαν από την πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας και τα μέλη του το Εθνικού Συμβουλίου κατά τις συναντήσεις τους στην Καμπέρα.
Ο «Νέος Κόσμος» επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Hyde και ζήτησε εξηγήσεις. Μέχρι την ώρα που πηγαίναμε στο τυπογραφείο, δεν είχαμε λάβει καμία απάντηση.
Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Δυτικής Αυστραλίας με επιστολή του προς τον κ. Hyde, υπενθυμίζει στον Εργατικό πολιτικό την επίσημη πολιτική της Αυστραλίας στο επίμαχο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνει «το άτοπο» των δηλώσεών του και ζητά «την ανασκευή» των δηλώσεων, εάν αυτές αποδόθηκαν σωστά στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ και στην ανακοίνωση της βουλής των Σκοπίων.

http://neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: