31.7.11

«Αγανακτισμένοι» και στο Ισραήλ...


Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι και Αραβες διαδήλωσαν κατά της ακρίβειας. Χιλιάδες έξω από την οικία Νετανιάχου. Επιθέσεις ακροδεξιών σε παλαιστίνιους και ... "μικτές" ομάδες διαδηλωτών.
Το κίνημα των διαδηλώσεων με αίτημα την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και την προστασία από την ακρίβεια έβγαλε πάνω από 100.000 ανθρώπους στους δρόμους των πόλεων του Ισραήλ.

Πληροφορίες των ΜΜΕ ανέφεραν ότι στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν ως και 150.000 άνθρωποι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, όπου σύμφωνα με την αστυνομία στην πλατεία έξω από Μουσείο διαδήλωσαν 70.000 πολίτες.

Οι συγκεντρώσεις ήταν η κατάληψη εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που εδώ και εβδομάδες με αιτήματα όπως η μείωση των ενοικίων, στις οποίες συμμετέχουν διάσημοι μουσικοί, γυναικείες οργανώσεις, κλαμπ μοτοσικλετιστών κ.λπ.

Τα υψηλά ενοίκια ήταν το έναυσμα για τις διαδηλώσεις, που επεκτάθηκαν στη συνέχεια στην κοινωνική δικαιοσύνη συνολικά.

Βίαιη αντίδραση για την αραβική συμμετοχή
Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα αραβικά, με μηνύματα όπως "ο λαός θέλει κοινωνική δικαιοσύνη" και "όταν η κυβέρνηση είναι ενάντια στο λαό, ο λαός ξεσηκώνεται εναντίον της κυβέρνησης".

Τα ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο περί ξεσηκωμού της μεσαίας τάξης. "Οι άνθρωποι πριν από τα κέρδη" έγραφε ένα πανό οι άνθρωποι οι οποίοι το κρατούσαν φώναζαν "ο λαός απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη". "Αυτή είναι η ισραηλινή Ανοιξη" έγραφε ένα άλλο πανό, σε μια σαφή αναφορά στις λαϊκές εξεγέρσεις οι οποίες συντάραξαν τον αραβικό κόσμο.

Την Παρασκευή ακροδεξιοί έσκισαν μια παλαιστινιακή σημαία που απέσπασαν από μια από τις σκηνές των διαδηλωτών στο κέντρο του Τελ Αβίβ και να βανδάλισαν μια εβραιοαραβική σκηνή.

"Ραντεβού" και στην πρωθυπουργική κατοικία
Οι διαδηλωτές έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπό την κυβέρνηση του οποίου περικόπηκαν πολλές κρατικές υπηρεσίες και δαπάνες με το σκεπτικό ότι η αγορά θα καλύψει το κενό.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήδη αντέδρασε στις κινητοποιήσεις ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για την οικοδόμηση νέων κατοικιών, αλλά οι επικριτές του λένε ότι δεν επαρκεί αυτό.

Το ποσοστό δημοτικότητάς του έπεσε στο 32%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Τα ενοίκια στο Ισραήλ είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως εάν συνυπολογιστεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας. Οι τιμές των τροφίμων, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων και της φροντίδας των βρεφών και της μόρφωσης των παιδιών είναι επίσης πάνω από τον μέσο όρο.

Πάντως, η οικονομία "τρέχει" με 5% φέτος και η ανεργία βρίσκεται σε ναδίρ 20ετίας, στο 5,7% τον Μάιο.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: