30.7.11

ΚΡΗΤΗ: Ουρές ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ...


www.rethnea.gr
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ
Ουρές οργής και ταλαιπωρίας σχηματίστηκαν χθες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισµένων του Δηµοσίου (ΟΠΑΔ). Η έλλειψη ελεγκτή ιατρού από τις 18 Ιουλίου, λόγω λήξεως της σύμβασης του με τον Οργανισμό, έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα όσον αφορά την έγκριση των παραπεμπτικών που...
εκδίδουν οι ιδιώτες γιατροί, για τους ασθενείς-ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δυο εβδομάδων, οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου από γιατρό που εκτελεί προσωρινά χρέη ελεγκτή για λογαριασμό του ΟΠΑΔ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείο Υγείας, που κοινοποιήθηκε στις ΔΥΠΕ της χώρας και αναφέρει πως όταν υπάρχει κενό στη συγκεκριμένη θέση, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να ορίζουν ελεγκτή γιατρό για να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του δημοσίου.

Ωστόσο, τόσο τις προηγούμενες μέρες όσο και χθες στη μαιευτική κλινική του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος δημιουργήθηκαν από πολύ νωρίς το πρωί ουρές από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά να προσκομίσουν το βιβλιάριό τους στον ελεγκτή, για εγκρίνει τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες παραπέμπονται από τον γιατρό που επισκέφθηκαν.

Οι ασφαλισμένοι του δημοσίου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφεραν πως έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία αυτές τις δυο εβδομάδες, καθώς ο προσωρινός ελεγκτής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, τους δέχεται μετά τις 10.00 το πρωί (εκτός Τετάρτης) και εφόσον έχει ολοκληρώσει προηγουμένως τον κύκλο των επισκέψεών του, στους ασθενείς που νοσηλεύονται στους θαλάμους του νοσοκομείου.

Αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα, πρόκειται να βρεθούν οι ασφαλισμένοι και τη Δευτέρα, καθώς σύμφωνα με την διευθύντρια του ΟΠΑΔ στο Ρέθυμνο, την Τρίτη 2 Αυγούστου θα τοποθετηθεί εκ νέου ελεγκτής γιατρός στο τοπικό γραφείο του οργανισμού.

«Μας ειδοποίησαν από τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΔ ότι την Τρίτη θα έχουμε ελεγκτή γιατρό. Υπάρχει πρόβλημα, το γνωρίζω γιατί με ειδοποίησε και ο διοικητής του νοσοκομείου, δυστυχώς, όμως, δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο. Αντιλαμβάνομαι το ζήτημα που έχει προκύψει, γιατί και οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν τη δουλειά τους και ενδεχομένως ο έλεγχος των βιβλιαρίων τους δημιουργεί πρόβλημα αλλά όλα θα λυθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τα κεντρικά γραφεία. Αυτό που ζητώ από τους ασφαλισμένους είναι να κάνουν υπομονή μέχρι τη Δευτέρα» δήλωσε στην εφημερίδα μας η κυρία Ειρήνη Δασκαλάκη.

Παράλληλα, η διευθύντρια του ΟΠΑΔ στο Ρέθυμνο επισημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά κάτω των 150 ευρώ δεν απαιτούν θεώρηση από ελεγκτή ιατρό, επομένως οι ασφαλισμένοι δεν θα πρέπει να ταλαιπωρούνται περιμένοντας στις ουρές: «τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά που εκδίδουν οι ιδιώτες γιατροί (όχι χειρόγραφα) για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις και δεν υπερβαίνουν το ποσό των 150 ευρώ, δεν απαιτούν θεώρηση από τον ελεγκτή ιατρό και αυτό ισχύει από τις 25 Ιουλίου. Επίσης, από τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον ΟΠΑΔ, οι ιδιώτες γιατροί είναι υποχρεωμένοι να παραπέμπουν για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις αλλά και να συνταγογραφούν φάρμακα, αποκλειστικά με ηλεκτρονικά παραπεμπτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: