30.7.11

Τζ. Στίγκλιτς: Προς τη σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα...


Η Ελλάδα με τη συμφωνία στις Βρυξέλλες έκανε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση δήλωσε ο οικονομολόγος νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Ο Οικονομολόγος νομπελίστας θεωρεί ότι η λύση για την Ελλάδα δεν έχει ακόμη... ολοκληρωθεί, αλλά χαιρετίζει τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης ως μία σημαντική δέσμευση προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως το θέτει, «δεν πηγαίνει κανείς τόσο μακριά αν δεν σκοπεύει να πάει μέχρι τέλους».

Στην συνέντευξη του ο κ. Στίγκλιτς απαντά και στη κριτική που δέχεται η συμφωνία, στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε ως σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αποτελούν σημαντικό βήμα για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο σύμφωνα με τον οικονομολόγο. «Πιστεύω ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ευρώπη αναγνώρισε ότι αυτό είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα , όχι μόνο ελληνικό. Αναγνώρισαν ότι πρέπει να ανακτήσουν την ανάπτυξη, δεσμεύτηκαν για διαρθρωτικά κονδύλια, ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσπαθήσει να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο κ.Στίγκλιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή από την πλευρά τους, και ήταν σημαντικό να το κάνουν. Ακόμη αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα μπορούσε και συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορεί να κάνει από μόνη της» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, υπάρχουν τρεις μεταβλητές: Τα επιτόκια, η ανάπτυξη και η διαγραφή. Αν έχει κανείς μεγαλύτερη ανάπτυξη και χαμηλότερα επιτόκια, χρειάζονται λιγότερες διαγραφές.

Δεν είναι η τελική σκηνή, αλλά μια σημαντική δέσμευση, τονίζει ο κ. Στίγκλιτς...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: