28.7.11

Πιανίστας ...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ.
Ο ΙΟΥΛΙΟΣ είναι ο μήνας που ξαναθυμάσαι το ποδόσφαιρο. Η προετοιμασία των ομάδων έχει ολοκληρωθεί. Μπορεί να περάσεις ένα ωραίο καλοκαιρινό βράδυ βλέποντας ένα φιλικό. Αρχίζουν οι προκριματικοί αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ.
ΩΣΤΟΣΟ, το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό - και στο ποδόσφαιρο. Η...
σεζόν που τελείωσε, αμαύρωσε το άθλημα. Πρώτα ήταν τα έκτροπα στο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Υστερα το φως που έπεσε στο σκοτεινό περιβάλλον του στοιχήματος. Κάπως έτσι το ποδόσφαιρο έγινε υπόκοσμος.
ΜΕΣΑ ΣΕ όλα αυτά, ο Σοφοκλής Πιλάβιος πήγε να φανεί σαν πιανίστας σε κακόφημο σαλούν μπαρ. Ο σαραντάρης δικηγόρος είχε εκλεγεί προ διετίας πρόεδρος της ΕΠΟ ως «καθαρή φάτσα». Πήγε επίσης, όπως ο πιανίστας αν πλακωθούν οι πελάτες, να γίνει παράπλευρη απώλεια της πρωτοφανούς συγκρουσιακής ατμόσφαιρας μεταξύ των μεγάλων συλλόγων. Ο Πιλάβιος κινδύνευσε όταν εμφανίστηκε ομάδα φίλων του Παναθηναϊκού ένα βράδυ που έτρωγε στο Αλάτσι, ενώ η Αστυνομία αποκάλυψε και συνωμοσία εις βάρος της ζωής του. Τα απειλητικά μηνύματα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς του.
ΓΙΑΤΙ; ΔΙΟΤΙ είναι πολλά τα λεφτά και πολλοί βρέθηκαν στη σέντρα, κρίνοντας από τις αποκαλύψεις για τα στημένα ματς. Η UEFA κοινοποίησε τις υποψίες της στην ΕΠΟ και αυτή στην Εισαγγελία. Ο κοριός της ΕΥΠ έκανε τα υπόλοιπα. Από εκεί και πέρα, όμως, ο πρόεδρος της ΕΠΟ προσπάθησε να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στον κόσμο του ποδοσφαίρου και στην κυβέρνηση, που είχε σαφή διάθεση να αλώσει τα γήπεδα. Λογικό, με βάση όσα είδαμε και μάθαμε - αλλά και το γενικευμένο αίτημα «να πάνε κάποιοι φυλακή».
ΣΕ ΑΥΤΟ το βομβαρδισμένο τοπίο έφθασε προχθές ο ισχυρός άνδρας της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί. Ποιος τον έφερε; Η ΕΠΟ. Η ποδοσφαιρική οικογένεια, εντός και εκτός συνόρων, έχει τους δικούς της κανόνες. Με ποιον πήγε ο Πλατινί στον Παπανδρέου; Με τον «φίλο του» Πιλάβιο. Στην πραγματικότητα, η ΟΥΕΦΑ είναι για το ελληνικό ποδόσφαιρο ό,τι η τρόικα για την ελληνική οικονομία. Ο από μηχανής Θεός που έρχεται απέξω να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση. Από τη μια, τα κλιμάκια που - ζητάει η ΕΠΟ και θα στείλει ο Πλατινί - θα δώσουν κύρος στην προσπάθεια να συμμαζευτεί η κατάσταση. Από την άλλη, η κυβέρνηση κατάλαβε ότι το αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο μπορεί να μην είναι σαν το αυτοδιοίκητο του Αγίου Ορους, υπάρχουν όμως όρια στην παρέμβαση της Πολιτείας. Αν ξεπεραστούν, θα βρεθούμε εκτός UEFA. Δεν το θέλουμε.
ΥΠΟ ΤΗΝ έννοια αυτή, ο Πλατινί λειτούργησε εξισορροπητικά. Η επίσκεψή του έφτιαξε ένα ωραίο πλαίσιο για να παρουσιάσει ο Παύλος Γερουλάνος το νομοσχέδιο για το ποδόσφαιρο. Και ξανάβαλε την ΕΠΟ στο κάδρο. Μένει να δούμε αν θα αναλάβει αυτή, αντί της Superleague, τη διοργάνωση του Πρωταθλήματος. Και αν θα καθαρίσει η κόπρος του Αυγείου στο ελληνικό ποδόσφαιρο ή θα μείνουμε στις θερινές εξαγγελίες.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: