20.9.20

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Ξεκινούν οι διερευνητικές...


Προς συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή από τον διεθνή παράγοντα. Εντείνεται η παρασκηνιακή διπλωματία έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου...

  Στην τελική ευθεία, αλλά και σε καθεστώς εύθραυστων ισορροπιών, εισέρχεται η διαμόρφωση των όρων για την επανέναρξη του... ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπό τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, αλλά και της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ. 

 Τη Δευτέρα, όπως αποκάλυψε το iEidiseis, ανακοινώνεται, εκτός μεγάλου απροόπτου, η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, με τις συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών να ξεκινούν το αργότερο έως το τέλος του μήνα. Πρόκειται για τον 61ο γύρο των διερευνητικών, που είχαν διακοπεί το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας, με τον Παύλο Αποστολίδη να ηγείται της ελληνικής πλευράς, έχοντας τη σχετική ευθύνη επί 16 έτη, ενώ οι δυο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς την περασμένη φορά τις συνομιλίες είχε φιλοξενήσει η ελληνική πλευρά. 

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, συγκεντρώνει η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στο διάστημα μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, θα μιλήσει σε Συνέδριο στη συμπρωτεύουσα, ενώ θα επισκεφτεί και τη βάση της Σούδας. 

 Ο Μάικ Πομπέο έπαιξε –και παίζει- καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών, σε ανοιχτή γραμμή και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τις «τεχνικές» συνομιλίες Αθήνας και Άγκυρας να συνεχίζονται στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Από σήμερα, πάντως, έως και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι παρασκηνιακές επαφές για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών-μελών στις Βρυξέλλες. 
 Τ
ο θέμα των κυρώσεων ή όχι προς την Τουρκία και , κυρίως, ποιων κυρώσεων και πότε, αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. 
 Μέχρι σήμερα η Κύπρος επιμένει στο θέμα των κυρώσεων και το συνδέει μάλιστα με τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, απειλώντας ακόμα και με βέτο στην υπόθεση αυτή, με τις Βρυξέλλες, ωστόσο, να εκτιμούν πως στο τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα οπισθοχωρήσει, καθώς δεν βρίσκει παρά ελάχιστες χώρες πρόθυμες να τον στηρίξουν. Το ενδιαφέρον, επίσης, επικεντρώνεται στα ανταλλάγματα που θα λάβει ο Ταγίπ Ερντογάν από την ΕΕ και στο πώς τελικά θα διαμορφωθεί η νέα σχέση των Βρυξελλών με την Άγκυρα... 

Βασίλης Σκουρής
 ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: