18.11.23

Η προβατίνα του Τσίπρα...


Τις προάλλες ένας καλός συνάδελφος ρώτησε την «πηγή» του αν ο Τσίπρας και ο Σακελλαρίδης έφαγαν στη «Ρούμελη» προβατίνα ή απλά παϊδάκια… Το ερώτημα δείχνει από τη μια μεριά ότι τα όρια μεταξύ πολιτικού και γαστρονομικού ρεπορτάζ δεν είναι τόσο ευδιάκριτα όσο στο παρελθόν.

Από την άλλη, μαρτυρά την έκταση που πήρε η κάλυψη της πολιτικής δραστηριοποίησης του πρώην πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα. Μέσα σε λίγες μέρες... ο Αλέξης Τσίπρας δείπνησε με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον σύμβουλο επικοινωνίας Λευτέρη Αρβανίτη, συνάντησε τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νάσο Ηλιόπουλο, και είχε αρκετές ακόμα τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έντονη δραστηριότητα που αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω της προηγούμενης αποστασιοποίησης του Αλέξη Τσίπρα από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο στόχος

Η δραστηριοποίηση Τσίπρα έρχεται ως συνέπεια της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο ότι το κόμμα φυλλοροεί και η δημοσκοπική πτώση του είναι ραγδαία. Ακόμα χειρότερο είναι ότι κάθε μέρα που περνάει, γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι ο νέος πρόεδρος και το περιβάλλον του δεν έχουν τις ικανότητες να βγάλουν το κόμμα από την κρίση. Αντιθέτως, με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά τους (μείγμα αυταρχισμού και χαμηλής πολιτικοποίησης) παγιώνουν την αίσθηση ότι θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε περαιτέρω συρρίκνωση.

Ο Τσίπρας φαίνεται ότι θέλει να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, να βάλει φρένο στον Κασσελάκη και να κρατήσει την ομάδα των 6+6 (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος) εντός του κόμματος. Ενδεικτική της γραμμής Τσίπρα είναι η διαρροή που έκανε το περιβάλλον του για τη συνάντησή του με τον Κασσελάκη, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας.

Για οποιονδήποτε δεν έπιασε το υπονοούμενο, ήρθε ο Θανάσης Καρτερός (κατεξοχήν εκφραστής του «τσιπρισμού») για να κάνει τη γραμμή «πενηνταράκια» από τις στήλες της Αυγής. Ο Καρτερός χαρακτήρισε ανιστόρητη την επικριτική αναφορά Κασσελάκη στο μαξιλαράκι των 37 δισ. και επισήμανε: «Αν πιστεύει, όπως κάποιοι εκκωφαντικοί υποστηρικτές του, ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη γιατί έσωσε τη χώρα, αναλαμβάνοντας το κόστος ακόμα και για δύσκολα μέτρα, ας ανοίξει τη συζήτηση. 

Οι αξιωματικές κρίσεις, όμως, που φορτώνουν το “μαξιλάρι” σε κάποιους εκ των υστέρων “εχθρούς” πολιτικό κεφάλαιο από τον ίδιο αφαιρούν. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που η μετριοπάθεια και η σοβαρότητα είναι κυρίαρχη απαίτηση. Απ’ όλους…»

Πολύ αργά;

Το ερώτημα είναι αν η πυροσβεστική παρέμβαση Τσίπρα ήρθε πολύ αργά. Από τη μια μεριά, κανένας πυροσβέστης (όσο ικανός και αν είναι) δεν μπορεί να σβήσει μια πυρκαγιά όταν έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Και η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αυτή τη στιγμή πέρα από κάθε έλεγχο.

Από την άλλη, στο στόχαστρο των οπαδών του Κασσελάκη έχει μπει πια ο ίδιος ο Τσίπρας. Πληθαίνουν τα (επώνυμα και ανώνυμα) επικριτικά σχόλια για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος «αν ήταν όντως μεγάλος ηγέτης θα είχε νικήσει τον Μητσοτάκη». Απαξιωτική ήταν και η αναφορά του ίδιου του Κασσελάκη στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, η οποία δόθηκε μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα.

Αναφερόμενος στο περίφημο «μαξιλάρι» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση του που είχε προκαλέσει την ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα: «Εάν υπήρχε κάποιο περιθώριο στο ύψος αυτού του μαξιλαριού, το οποίο το έχτισε ο ελληνικός λαός με θυσίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προς τιμήν της, με χρηστή διοίκηση, αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε διαχειριστεί λίγο καλύτερα. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης με το που εκλέχθηκε πρωθυπουργός, αλλάζει τον ΕΝΦΙΑ και τα 500 εκατομμύρια δίνονται. Μ’ άλλα λόγια, έδρασε πατριωτικά εναντίον του πολιτικού του κεφαλαίου, χτίζοντας αυτό το πολύ μεγάλο μαξιλάρι».

Συνεχίζοντας, ο Κασσελάκης επέρριψε όλη την ευθύνη στον Τσακαλώτο, παρουσιάζοντας τον Τσίπρα άβουλο και αμέτοχο στην πιο σημαντική απόφαση της κυβέρνησής του.

Το μήνυμα είναι σαφές. Ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνει τις αποστάσεις του από την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, απαξιώνοντας μείζονες πτυχές του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ. Πτυχές για τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει περήφανος.

Ο Κασσελάκης δημιουργεί ένα τελείως διαφορετικό κόμμα από αυτό που υπήρξε μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα με άλλες αντιλήψεις, άλλη αντίληψη για το παρελθόν και (οσονούπω) με άλλο πολιτικό προσωπικό...

Γιάννης Αλμπάνης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: