1.11.23

Δέσμευση Καιρίδη...


...για άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων χρηματοδότησης σε υπηρεσίες διερμηνείας...
Στη σταδιακή αύξηση των υπηρεσιών διερμηνείας στις διαδικασίες ασύλου, στις δομές φιλοξενίας και στα κέντρα υποδοχής προσφύγων προχωρά η οργάνωση ΜΕΤΑδραση μετά τη διαβεβαίωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη ότι θα επιλυθούν μέσα στο Νοέμβριο όλες οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του υπουργείου προς την οργάνωση...

Η ΜΕΤΑδραση είχε ανακοινώσει μείωση 80% των υπηρεσιών διερμηνείας στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς συμπληρώνονταν πέντε μήνες χωρίς να καταβληθεί η οφειλόμενη μηνιαία χρηματοδότηση της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και έξι μήνες χωρίς να καταβληθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση της υπηρεσίας Ασύλου.

Η οργάνωση ανακοίνωσε την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση του υπουργού Δ. Καιρίδη στο πρόβλημα που προέκυψε και ότι μετά τη σημερινή τους συνάντηση η οργάνωση προχωρά στη σταδιακή αύξηση της παρουσίας των διερμηνέων. Είναι βέβαια αξιοσημείωτο ότι η άμεση ανταπόκριση του υπουργού προέκυψε μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος από την οργάνωση πριν μερικές ημέρες (βλ. σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»: SOS για τη διερμηνεία στις προσφυγικές δομές), ενώ το πρόβλημα έχει αρχίσει να δημιουργείται σωρευτικά από τα τέλη της άνοιξης.

Παρόλα αυτά, η οργάνωση χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο Υπουργός αναγνωρίζει τον νευραλγικό ρόλο που έχει η διερμηνεία τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των διαδικασιών καταγραφής και ασύλου και για την ενημέρωση των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής, όσο και για τη δυνατότητα της επικοινωνίας προσφύγων και μεταναστών για τις ανάγκες τους με τα αρμόδια στελέχη».

Και σημειώνει: «Η ΜΕΤΑδραση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για την επαναπρόσληψη των διερμηνέων των οποίων η σύμβαση έληξε τον Οκτώβριο. Στόχος μας είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να συμβάλλουμε στην προσπάθεια που επιτελείται για την αποσυμφόρηση, κυρίως των Κέντρων Υποδοχής στα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: