1.11.23

Διάσημος Γάλλος βετεράνος αθλητής συγκρίνει τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ...



Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Γαλλία η δήλωση του πρώην δρομέα Μαχιεντίν Μεκισί που αφορά στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, με αφορμή όσα τραγικά συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, ο δύο φορές «ασημένιος» και μία φορά «χάλκινος» Ολυμπιονίκης συνέκρινε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου  με τον Αδόλφο Χίτλερ στο X (πρώην Twitter) και... περιέγραψε τους Δυτικούς ως «συνεργάτες».

 «Ο Αδόλφος Χίτλερ είναι ένα παιδί δίπλα στον Νετανιάχου! Η Δύση είναι πραγματικοί συνεργάτες», δημοσίευσε στο κοινωνικό δίκτυο ο αθλητής στα 3000 μέτρα στιπλ, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του στις αρχές του έτους, συνοδεύοντας τα hashtags του μηνύματός του, όπως #Nazisrael #GazaGenocide ή #IsraeliNewNazism.

Η δημοσίευσή του προκάλεσε πλήθος έντονων σχολίων στο κοινωνικό δίκτυο, με τον ίδιο τον αθλητή να επανέρχεται και να ζητάει συγγνώμη για τη «λανθασμένη» -όπως είπε- σύγκριση, όμως να επιμένει ότι ο Χίτλερ διέπραξε γενοκτονία, όπως κάνει σήμερα ο Νετανιάχου. 



Καταδικάζει η γαλλική κυβέρνηση

Την ανάρτηση του αθλητή καταδίκασε η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουεντά-Καστερά, λέγοντας ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένη από τέτοια σχόλια, σε αυτές τις τραγικές συνθήκες».

«Αυτές οι καταστροφικές συγκρίσεις φλερτάρουν με οτιδήποτε είναι πιο ενοχλητικό και σε απομακρύνουν τόσο από τις παγκόσμιες αξίες της ειρήνης που θα υπερασπίζεται πάντα ο αθλητισμός, καθώς και από τις αξίες του Ολυμπισμού που μπόρεσες να ενσαρκώσεις για τόσους πολλούς στους συμπατριώτες μας», είπε.

«Και να σκεφτείς ότι αυτό το άτομο φόρεσε τη φανέλα της γαλλικής ομάδας! Ντρέπομαι για την πόλη μας... τι καταστροφή!», έγραψε στο στο X, ο Αρνό Ρομπινέ, ο δήμαρχος της Ρεν, από όπου προέρχεται ο Μαχιεντίν Μεκισί.

► Ο 38χρονος Μεκισί έχει κερδίσει δύο ασημένια μετάλλια στα 3000 μ. στιπλ το 2008 στο Πεκίνο και το 2012 στο Λονδίνο καθώς και ένα χάλκινο μετάλλιο το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι επίσης τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στην ίδια απόσταση (2010, 2012, 2016, 2018) και άνω των 1500 μ. (2014).

Δεν υπάρχουν σχόλια: