1.11.23

Αιχμηρός και «διμέτωπος»...


Αποδομητικός για το αφήγημα του Μητσοτάκη, αιχμηρός για τον Κασσελάκη αλλά παραθέτοντας ταυτόχρονα και μία σαφή εναλλακτική – κυβερνητική προσέγγιση αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα στην Βουλή και στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανάδειξη διοικήσεων στο δημόσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του... ΠΑΣΟΚ σε μία εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση θα εστιάσει όμως παράλληλα και στο ζήτημα των υποκλοπών.

Για το δημόσιο

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις διοικήσεις στην δημόσια διοίκηση ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να αναφέρει πως με την πρακτική της αλλά και τις προβλέψεις του νομοθετήματος «η  Ν.Δ κακοποιεί τους όρους της αξιοκρατίας». Παραθέτοντας μάλιστα σειρά από παραδείγματα για διορισμούς πρώην υποψήφιων ευρωβουλευτών και γραμματέων της Ν.Δ στο Πράσινο Ταμείο και την ΕΥΔΑΠ. Θυμίζοντας παράλληλα ότι η Ν.Δ με το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως αναιρεί τον …δικό της νόμο που ψήφισε το 2020 και τον οποίο ενεργοποίησε μόλις 2 φορές.

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την δημιουργία ενός συστήματος που θα κάνει πράξη την αξιοκρατία και διαφάνεια, εξοβελίζοντας τον κομματισμό στην δημόσια διοίκηση. Μεταξύ άλλων αναμένεται να προτείνει την ανάρτηση κάθε απόφασης στην Διαύγεια (που άλλωστε έχει θεσμοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ) το να μην υπάρχει καμία πρόσληψη στο δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ καθώς και την επιλογή διευθυντών στις δημόσιες επιχειρήσεις με 5ετή θητεία και διεθνή διαγωνισμό. Στην ίδια λογική θα προκρίνει και την ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Αιχμές για τα Τέμπη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναφερθεί διεξοδικά και στον τρόπο που οι νοοτροπίες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας για την δημόσια διοίκηση έδειξαν τα «αποτελέσματά» τους στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. 

Επαναφέροντας με αφορμή αυτό την δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση πρότασης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας. Ζητώντας μάλιστα από Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξουν ότι εννοούν την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης υπερψηφίζοντας την πρόταση η οποία θα βασίζεται στα πορίσματα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Έτσι – αντικειμενικά- θα έχει ως πεδίο διερεύνησης τα πεπραγμένα τόσο του Κώσταντίνου Καραμανλή (ΝΔ) όσο και του Χρήστου Σπίρτζη (ΣΥΡΙΖΑ).

Στο ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αφήσει αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη. Με αφορμή δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μόλις την Κυριακή στην οποία ανέφερε πως το δυστύχημα των Τεμπών οφείλεται σε «ξεκαθαρά ανθρώπινο παράγοντα». Επισημαίνοντας ότι αυτή η εκτίμηση είναι και ο πυρήνας του αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας η οποία επιχειρεί να διαφύγει από τις κυβερνητικές ευθύνες της. Αναρωτώμενος μάλιστα αν η αξιωματική αντιπολίτευση τηρεί αυτή την τακτική προκειμένου να αποφύγει τις δικές της ευθύνες.

Ακρίβεια

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη όμως αναμένεται να βρεθεί και η ακρίβεια. Ιδίως από την στιγμή που έως το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να αναδείξει ακόμη περισσότερο το θέμα αυτό. Στο πλαίσιο αυτό θα ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό που …μετά από 3 χρόνια εμφανίζεται να αναγνωρίζει ότι υπάρχει κερδοσκοπία επιστρατεύοντας μια επιθετική αλλά άσφαιρη ρητορική για τις πολυεθνικές. Μάλιστα αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένα προϊόντα που πωλούνται στο εξωτερικό πολύ πιο φθηνά από την λιανική τιμή τους στην Ελλάδα.

Υποκλοπές

Τέλος όπως προαναφέραμε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται καταγγελτικός για το ζήτημα των υποκλοπών. Αναφερόμενος σε μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια συγκάλυψης η οποία τεκμηριώνεται από τις υπόγειες συμφωνίες Ν.Δ –Βελόπουλου για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ, τις διώξεις των μελών της αρχής που επιχείρησαν να διερευνήσουν την υπόθεση, τις απανωτές παρεμβάσεις για να καθυστερήσει το πόρισμα της δικαιοσύνης και βέβαια τις καταγγελίες του ίδιου του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου που έχουν εκθέσει την λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: