18.11.23

«Στόχος είναι η νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές»...


Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει για πρώτη φορά στην «Εφ.Συν.» από τότε που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στη συνέντευξή του αναφέρεται στην τελευταία -επεισοδιακή- συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που οδήγησε στην αποχώρηση της «Ομπρέλας» και μπροστά στο ενδεχόμενο νέων αποχωρήσεων εκφράζει την επιθυμία να «οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα νέο εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης»...
Επισημαίνει ότι η μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κριθεί από «εμφύλιους πολέμους στα social media» και δηλώνει ότι δεν τον εκφράζει «αυτού του είδους η τοξικότητα», από τη στιγμή που και ο ίδιος έχει υπάρξει θύμα της. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές του 2024 δηλώνει ότι «δεν μπήκα στη μάχη για να χάσω» και συμπληρώνει πως οι στόχοι θα αποφασιστούν συλλογικά και ομοίως συλλογικά θα κριθούν στον ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα.

● Με το μήνυμά σας την Παρασκευή και την πρωτομιλία σας στην Κεντρική Επιτροπή αιφνιδιάστηκαν πολλοί, ακόμη και στελέχη που σας υποστήριξαν από την αρχή. Γιατί αυτοί οι υψηλοί τόνοι;

Στην ομιλία μου κατέδειξα την υποκρισία και τον παραλογισμό που χαρακτήρισε τα έργα και τις ημέρες κορυφαίων στελεχών της «Ομπρέλας» πριν αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οι ίδιοι άνθρωποι που σχεδίαζαν τη διάσπαση εδώ και καιρό, επιχείρησαν μια δολοφονία χαρακτήρα από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου. Εδρασαν και μίλησαν απολίτικα, με χυδαίες προσβολές και συνωμοσιολογίες για τη ζωή μου, τις ιδέες μου, τα κίνητρά μου. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στην Κεντρική Επιτροπή εκτόξευσαν χυδαίες προσβολές και επέδειξαν γηπεδική συμπεριφορά. Εξ ου και η φόρτισή μου. Πέραν της φόρτισης όμως, υπάρχει και η αποφασιστικότητα. Η αποφασιστικότητά μου να μην ξαναζήσουμε τέτοιες ανθρωποφαγικές και διαλυτικές καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

● Σας επικρίνουν επειδή οι απόψεις που καταθέσατε στην εκδήλωση του ΣΕΒ ήταν σε κόντρα με τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίστηκαν νεοφιλελεύθερες. Στον Economist ήσασταν σε άλλο μήκος κύματος. Τι από τα δύο ισχύει;

Οσοι κριτικάρουν την ομιλία μου στον ΣΕΒ «θυμούνται» και απομονώνουν την αναφορά μου στο κεφάλαιο και στα stock options, «ξεχνώντας» την υπόλοιπη ομιλία μου και την έμφαση που έδωσα στην ανάγκη σεβασμού και διεύρυνσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της δημιουργίας καλών θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές. Αυτή η κοπτοραπτική πιο πολύ την καθιερωμένη κυβερνητική μονταζιέρα μου θυμίζει, παρά τεκμηριωμένη εσωκομματική κριτική. Στον δε Economist επανέλαβα πάγιες θέσεις μας για την εργασία και τη δίκαιη, βιώσιμη, συμπεριληπτική ανάπτυξη.

Οσοι έχουν βαλθεί να με παρουσιάζουν ως νεοφιλελεύθερο, προκειμένου να «δικαιολογήσουν» πολιτικά την από καιρό δρομολογημένη διάσπαση που υλοποιούν σήμερα, θα αποτύχουν οικτρά, γιατί πολύ απλά έχουν αντίπαλό τους την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι ηγούμαι ενός κόμματος και μιας παράταξης που θέλει και θα παλέψει να ξαναγίνει κυβερνώσα Αριστερά, με ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά της στις κοινωνικές ανάγκες, με σύγχρονη, αποτελεσματική λειτουργία και με ξεκάθαρο λόγο και προγραμματικές θέσεις. Μια μεγάλη παράταξη που νοιάζεται για τα προβλήματα των απλών ανθρώπων και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για το σήμερα και το αύριο των πολιτών. Δεν... γεννήθηκα αριστερός. Ασπάστηκα στη διαδρομή τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς, βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει αυτό ακριβώς το παράδειγμα.

● Λέτε συνεχώς ότι σας ενδιαφέρει η προσωπική επαφή με τους πολίτες. Για να το πούμε διαφορετικά, θέλετε να χτίσετε μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό. Θα μπορούσε κάποιος να σας καταλογίσει ότι για σας το κόμμα και τα εκλεγμένα όργανά του έχουν διακοσμητικό ρόλο. Τι απαντάτε;

Ισα ίσα, που αυτό που θέλω να φτιάξουμε όλοι και όλες μαζί είναι ένα κόμμα που θα ακούει την κοινωνία και θα είναι ελκυστικό για την κοινωνική πλειοψηφία. Ενα κόμμα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη με το καθημερινό του παράδειγμα. Ενα κόμμα με όργανα που θα λειτουργούν για να παράγουν πολιτική για την κοινωνία και όχι ως αρένα ενδοπαραταξιακών αντιπαραθέσεων.

Η ανάγκη για αδιαμεσολάβητη επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο δεν αφορά μόνο τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά όλα τα στελέχη των οργάνων του, από το τοπικό επίπεδο των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών μέχρι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Οταν χάνεται αυτή η επαφή και αλληλεπίδραση, τότε αδυνατούμε να «διαβάσουμε» σωστά τις κοινωνικές διεργασίες και άρα να εκτιμήσουμε σωστά τι πρέπει να κάνουμε. Και τότε είναι που χάνουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Εχει ειπωθεί πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα κόμμα εξελισσόμενο εν κινήσει. Αυτό πρέπει να ξανακάνουμε πράξη το επόμενο διάστημα.

● Εκτιμάτε ότι έχει κλείσει ο κύκλος των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της «Ομπρέλας»;

Δική μου επιθυμία είναι να οικοδομήσουμε όλοι και όλες μαζί ένα νέο «εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης» που να ενισχύει τη μεταξύ μας ενότητα με κανόνες σεβαστούς απ' όλους και κοινή βούληση για αξιόπιστη δημόσια έκφραση του κόμματος. Ηγούμαι ενός κόμματος πολιτικής ενότητας και άρα δεν με φοβίζει η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων. Αντιθέτως, σ' ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας είναι αυτονόητη η συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές. Αν το πρόγραμμα και οι συνεδριακές μας αποφάσεις είναι η πολιτική ύλη της ενότητας, χρειαζόμαστε ταυτόχρονα και ομοψυχία και μεταξύ μας αλληλεγγύη. Είμαι αποφασισμένος να δουλέψω για όλα αυτά, όπως είμαι αποφασισμένος να αξιοποιήσω όλα τα στελέχη που επιθυμούν να εργαστούν για την επιτυχία των συλλογικών μας στόχων. Αρα λοιπόν εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξουν άλλοι που θα μιμηθούν το παράδειγμα της «Ομπρέλας». Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας και η καθεμία θα κριθεί από την Ιστορία με βάση τις επιλογές και τις αποφάσεις του.

● Διαφωνίες με τις επιλογές σας έχουν εκφράσει και στελέχη που ανήκουν σε άλλες τάσεις. Πιστεύετε ότι μπορείτε να συνυπάρξετε. Τι θα ζητήσετε; Τι θα προσφέρετε;

Μπορώ και θέλω να συνυπάρξω με όλους όσοι επιθυμούν να λειτουργήσουν όπως σας περιέγραψα παραπάνω στο πλαίσιο του κόμματος.

● Πολλοί μιλούν για την περαιτέρω όξυνση της εσωκομματικής έντασης στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λόγω της τοξικότητας που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι απαντάτε;

Τα πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται με ύβρεις, κατάρες και προσωπικές επιθέσεις. Ισα ίσα που μια τέτοια ατμόσφαιρα βλάπτει την προσπάθειά μας να χτίσουμε μια νέα συναντίληψη ενότητας στο κόμμα μας. Η μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα κριθεί από «εμφύλιους πολέμους» στα social media, αλλά από το πόσο σοβαρά και συλλογικά θα εργαστούμε από αύριο για την αναγκαία ανασυγκρότηση του κόμματος και του χώρου μας. Δεν με εκφράζει αυτού του είδους η τοξικότητα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να με εκφράζει, εφόσον είμαι κι εγώ στο επίκεντρο τοξικών επιθέσεων καθημερινά, από την πρώτη κιόλας ημέρα της εκλογής μου. Τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις δεν τους βλέπω σαν εχθρούς και θέλω να λύνουμε τις όποιες πολιτικές διαφορές συντεταγμένα, με διάλογο και σύνθεση -όποτε αυτή είναι δυνατή- στα όργανα του κόμματος.

● Επιμένετε στη θέση ότι όσο εσείς είστε πρόεδρος η Κεντρική Επιτροπή δεν θα ξανασυζητήσει εσωκομματικό θέμα;

Στόχος μου είναι η Κεντρική μας Επιτροπή να έχει πάντα προτεραιότητα την ενασχόλησή της με τα πραγματικά κορυφαία ζητήματα της εκάστοτε συγκυρίας προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και με τη διαρκή βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης του κόμματός μας. Δηλαδή, να χτίσουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που δεν θα χαρακτηρίζεται μονίμως από εσωκομματικές κρίσεις και συγκρούσεις. Είμαι αποφασισμένος να βαδίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και αυτή την αποφασιστικότητα ήθελα να εκφράσω με αυτή τη φράση στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
● Το κόμμα σας έλκει την καταγωγή του από την κομμουνιστική Αριστερά. Σέβεστε αυτή την κληρονομιά, βασικό στοιχείο της οποίας είναι ο μαρξισμός; Ή πιστεύετε ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει διαζύγιο από τον μαρξισμό;

Να σας διορθώσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συσπειρώνει στο εσωτερικό του ανθρώπους με καταβολές από την κομμουνιστική Αριστερά -«ορθόδοξη» και ευρωκομμουνιστική- αλλά και από τον χώρο του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της πολιτικής Οικολογίας, της Σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού Κέντρου, όπως ακριβώς περιγράφει και η διακήρυξή του.

Ωστόσο, ο μαρξισμός παραμένει «φρέσκος» όσο δεν μετατρέπεται σε δόγμα και Ευαγγέλιο. Ο ίδιος ο Μαρξ υπήρξε πρωτοπόρος στην εποχή του. Στόχος δικός μας είναι να πρωτοπορούμε και να καινοτομούμε στη δική μας εποχή, αναζητώντας απαντήσεις για σύγχρονα προβλήματα που δεν υπήρχαν στην εποχή του Μαρξ. Για τη ριζική αλλαγή της παραγωγής και της ίδιας της εργασίας λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης, για παράδειγμα. Εμπνεόμαστε από το πλαίσιο ιδεών που καθόρισε την παγκόσμια Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της και ταυτόχρονα προσπαθούμε να ανοίγουμε νέους δρόμους για τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, την κλιματική κρίση, τις μεγάλες γεωπολιτικές μεταβολές.

Για να διαβασετε ολόκληρη την συνεντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: