19.5.19

Tα σποτ της κάλπης...



Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ενίοτε και η επικοινωνία. Όσοι εποµένως εντάσσουν την επικοινωνία στην πολιτική, οφείλουν να το κάνουν µε µαεστρία και κυρίως µε σεβασµό σε...
εκείνους που απευθύνονται. Αλλιώς προκαλούν τα αντίθετα από τα επιδιωκόµενα αποτελέσµατα. Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές έχουν αναδειχθεί επιτυχηµένα προεκλογικά σποτ των πολιτικών κοµµάτων. Στοχεύουν στο θυµικό των ψηφοφόρων και πολλές φορές στην ταύτιση του εκλογικού σώµατος µε τον ήρωα ή την κατάσταση που περιγράφει το πολιτικό µήνυµα. Χωρίς να εµπεριέχουν ωστόσο πάντα αλήθειες.

Το τηλεοπτικό σποτ του Κινήµατος Αλλαγής προκαλεί µεν σούσουρο (που είναι το επιδιωκόµενο), αλλά στο τέλος το µήνυµα µε το αυτοκίνητο-κλόουν του ΣΥΡΙΖΑ το τερµατίζει. Εµφανίζει το κυβερνών κόµµα να στρίβει µόνο δεξιά και να σκοντάφτει πάνω στη Νέα ∆ηµοκρατία, υποτιµώντας το εκλογικό σώµα που θυµάται τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ µε τον Σαµαρά αλλά και τη συνύπαρξή του προηγουµένως σε κυβέρνηση µε το ΛΑΟΣ.

Οµοίως, ενώ το προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνεται στους νέους «τα σπάει», αυτό µε τους συνταξιούχους εµφανίζει κάποιες τρύπες στο σενάριό του, αφού επικεντρώνει µόνο στις 12 περικοπές στις συντάξεις που έγιναν την περίοδο 2010-2014 για να έρθει τώρα η… ανάσταση µε τη 13η σύνταξη.

Το Ποτάµι από την άλλη υπόσχεται σε ένα από τα σποτάκια του µόνο «αλήθειες», βάζοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη να αναφωνεί: «Φέρτε τη Συµφωνία να την υπογράψω…». Ποιος δεν θυµάται όµως τα µπρος-πίσω για το Μακεδονικό, όπως επίσης και τον όρο του Ποταµιού πως θα ψήφιζε τις Πρέσπες µόνο εάν δινόταν ηµεροµηνία εκλογών.

Η Ν∆ πάλι, που παρέδωσε το ποσοστό της ανεργίας των νέων στο 70%, προκαλεί την µνήµη των ψηφοφόρων επικαλούµενη στα σποτ της τον Αρη που «τον ξέρουν στον ΟΑΕ∆ µε το µικρό του όνοµα» για να καταγγείλει τα ποσοστά της ανεργίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ µείωσε στο σύνολο κατά 9 µονάδες. Συγχρόνως καλλιεργεί κλίµα ανασφάλειας βάζοντας ένα νεαρό ζευγάρι να κοιµάται µε το φώτα ανοιχτά αν και άλλαξε δύο φορές κλειδαριά.

Μέτρον άριστον...

Βούλα Κεχαγιά
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: