30.5.19

Κίνδυνος εκτροχιασμού για το μετρό...


Ακινητοποιημένοι οι μισοί συρμοί...

Κίνδυνο να εκτροχιαστεί το μετρό καθώς σχεδόν οι μισοί συρμοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή ακινητοποιημένοι λόγω βλαβών και έλλειψης ανταλλακτικών, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα...
μέσα σταθερής τροχιάς, οι οποίοι προχωρούν αύριο σε δύο προειδοποιητικές στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, αυτές τις ημέρες παραμένουν ακινητοποιημένοι οι 30 από τους 66 συρμούς του μετρό που δρομολογούνται στις γραμμές 2 και 3, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο δίκτυο του πρώην ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και το τραμ με τις απώλειες να κυμαίνονται μεταξύ 30%-40%. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Σπύρο Ρεβύθη, είναι οι χρονοαποστάσεις να έχουν αυξηθεί σημαντικά: «Η ΣΤΑΣΥ χρειάζεται παραγγελία ανταλλακτικών χθες» λέει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «τα δρομολόγια έχουν αραιώσει πολύ και πλέον το τρένο έρχεται στα 5 λεπτά αντί για 3 γεμάτο και με τους επιβάτες να βρίζουν εργαζομένους και μηχανοδηγούς.

Ένας ακόμα συρμός να βγει εκτός λειτουργίας, ο χρόνος μεταξύ των δρομολογίων θα πάει στο 7λεπτο και το Αεροδρόμιο δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι τέτοια εποχή από το δίκτυο έλειπαν 19 από τους 66 συρμούς, αλλά φέτος η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου: «Την ίδια στιγμή συνεχίζεται και η έλλειψη προσωπικού από τη ροή εργαζομένων προς κόμματα και υπουργεία και στο πλαίσιο της κινητικότητας. Οι περισσότεροι λείπουν από τη λειτουργία. Είναι σταθμάρχες, ελεγκτές, εκδότες, ενώ μόνο στον ηλεκτρικό έχουν 5 με 10 αποχωρήσεις την εβδομάδα για συνταξιοδότηση» καταλήγει.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα επισημαίνουν πως οι σημερινές στάσεις εργασίας είναι προειδοποιητικές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «προσχεδιασμένη απαξίωση της ΣΤΑ.ΣΥ, με στόχο το ξεπούλημά της σε τιμή ευκαιρίας» προσθέτοντας πως έως τώρα «συναντήσαμε πλήρη άρνηση και αδιαφορία για την επίλυσή των τεράστιων προβλημάτων των εργαζόμενων, καθώς κυβέρνηση και Υπερταμείο ενδιαφέρονται μόνο για την «ευημερία των αριθμών», θυσιάζοντας τις λαϊκές Σταθερές Συγκοινωνίες».

Την ίδια στιγμή φαίνεται να «παγώνει» - τουλάχιστον επί του παρόντος - το ζήτημα της υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στη ΣΤΑΣΥ καθώς μεταξύ άλλων έχει προκύψει ζήτημα με το χιλιομετρικό επίδομα, το οποίο υπήρχε πρόταση να δοθεί μόνο στους οδηγούς.

Αν και τα σχέδια ΣΣΕ τόσο για τη ΣΤΑΣΥ όσο και για τις ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλει) έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Μεταφορών, την οριστική εισήγηση θα κάνει προς το υπουργείο Οικονομικών το Υπερταμείο, στο οποίο πλέον υπάγονται οι συγκοινωνιακές εταιρίες...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: