30.5.19

Η εξαϋλωση των μικρότερων κομμάτων και το νέο πολιτικό τοπίο...


Tο Ποτάμι δεν κατεβαίνει στις εκλογές και ο Σταύρος Θεοδωράκης βγάζει εαυτόν, προσώρας τουλάχιστον, εκτός μάχιμης πολιτικής σκηνής. Ο Πάνος Καμμένος είναι πιθανό να πράξει το ίδιο: Την Δευτέρα, σύμφωνα με...
τις πληροφορίες, θα αποφασίσουν οι ΑΝΕΛ εάν θα μετάσχουν ή όχι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και μέχρι στιγμής η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει υπέρ της απόσυρσης. Ο Βασίλης Λεβέντης παραμένει ο έσχατος που επιμένει να διεκδικήσει την ανάνηψη της Ενωσης Κεντρώων μέσα από τις εθνικές κάλπες, το κόμμα του όμως φυλλοροεί: Σήμερα, με την ανεξαρτητοποίηση Σαρίδη, έχασε και τον πέμπτο βουλευτή από την έναρξη της κοινοβουλευτικής θητείας και έμεινε χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η πλήρης αυτή ρευστοποίηση των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων επιβεβαιώνει τους οιωνούς του πλήρους μετασχηματισμού του πολιτικού χάρτη που εκπέμπονταν εδώ και καιρό – πολύ πιο έντονα, δε, μετά την συμφωνία των Πρεσπών και το τέλος των Μνημονίων. Το δε κλείσιμο του πολιτικού τους κύκλου, καίτοι οι αφετηρίες τους ήταν διαφορετικές, αποτυπώνει και το ελλειμματικό προγραμματικό τους περιεχόμενο – ένα έλλειμμα το οποίο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων είχε καλυφθεί πίσω από τις πρωτόγνωρες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που είχε διαμορφώσει η σύγκρουση μέσα στο πλαίσιο «μνημονίου και αντιμνημονίου».


Τώρα που αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει πια, χάθηκαν και τα όποια κοινωνικά ερείσματα. Οι ΑΝΕΛ πήραν στις ευρωεκλογές μόλις 45.000 ψήφους και το ποσοστό τους έπεσε στο 0,8%. Η Ενωση Κεντρώων πήρε 82.075 ψήφους και 1,45%. Το Ποτάμι, που στην γέννησή του συγκέντρωσς προσδοκίες έκφρασης ενός νέου, σύγχρονου φιλελευθερισμού και στην πορεία χάθηκε κάπου ανάμεσα στο απολιτίκ κέντρο και στο – αυτοκαταστροφικό – φλερτ με την ΝΔ, από το 6% του Σεπτεμβρίου του 2015 έπεσε μόλις στο 1,52% και στους 85.986 ψήφους.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη και για τα κόμματα που γεννήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη πήρε στις ευρωεκλογές ποσοστό 0,56% και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου συγκέντρωσε το 1,61%. Αθροιστικά, μαζί με το νεοεμφανιζόμενο ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη φθάνουν σε ένα 5,01%, η απόσταση που χωρίζει όμως τις ηγεσίες τους κάνει αυτήν την στιγμή απίθανη την όποια γέφυρα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο, ενιαίο φορέα της αριστεράς.

Το ερώτημα πλέον είναι ποιοι, είτε πρόκειται για το κόμμα Βαρουφάκη είτε για την ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, θα αντέξουν την ένταση του νέου διπολισμού και θα καταφέρουν να μπουν στην επόμενη Βουλή. Η σύγκρουση και τα διλήμματα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι ήδη εξαιρετικά σκληρά, πιέζοντας ακόμη και το Κίνημα Αλλαγής που, παρά τους πανηγυρισμούς της τρίτης θέσης, στην πραγματικότητα είδε τα ποσοστά του να πέφτουν από το 8,01% των ευρωεκλογών του 2014 στο 7,72%.

Σε εκλογικούς όρους, το ερώτημα αυτό θα παίξει κρίσιμο ρόλο και ως προς την δυνατότητα της ΝΔ να διεκδικήσει νίκη με αυτοδυναμία. Ο γενικός «κανόνας» του εκλογικού νόμου λέει πως για κάθε μία μονάδα του ποσοστού του αθροίσματος των κομμάτων που μένει εκτός βουλής, ο πήχης της αυτοδυναμίας μειώνεται 0,4%. Αυτό, απλουστευτικά, σημαίνει πως όσα λιγότερα κόμματα μείνουν εκτός Βουλής τόσο πιο δύσκολη είναι η αυτοδυναμία καθώς απαιτεί υψηλότερα ποσοστά για το πρώτο κόμμα.

Εν προκειμένω, και επί του παρόντος, στην Πειραιώς θεωρούν ότι ευνοούνται από την απουσία του Ποταμιού από τις εκλογές καθώς πιστεύουν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ να αλιεύσουν το ποσοστό του 1,5% που αφήνει «ορφανό». Από την Σεβαστουπόλεως αντιτείνουν ότι η συμμετοχή του Ποταμιού στις εκλογές θα ευνοούσε περισσότερο την ΝΔ καθώς το ποσοστό του θα προσμετράτο στα «αδιάθετα» των εκτός Βουλής κομμάτων. Το ίδιο ισχυρίζονται και κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ.
Στην άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι μπορεί να αποσπάσει κάποιους από τους ψηφοφόρους που είδαν το κόμμα Βαρουφάκη ως επιλογή διαμαρτυρίας, να κινητοποιήσουν ένα τμήμα των παλαιών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που επέμειναν στις ευρωεκλογές στην αποχή, αλλά και να πιέσουν το ΚΙΝΑΛ μέσα από το δίλημμα «προόδου και συντήρησης»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: