31.5.19

Ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ εντόπισε το πτώμα του Γραικού...


Μία ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και η εξειδικευμένη τεχνογνωσία που διαθέτει βρίσκονται πίσω απ' τον εντοπισμό του πτώματος του...
κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού, δυόμιση χρόνια μετά την εξαφάνισή του, στη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ διαθέτει εξειδικευμένη τεχνογνωσία στη γεωφυσική επισκόπηση του εδάφους και, συγκεκριμένα, στη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας. Έτσι, η ομάδα κλήθηκε να συνεισφέρει στην υπόθεση ανεύρεσης του θαμμένου αυτοκινήτου εντός του οποίου ήταν το πτώμα σε κτηνοτροφική μονάδα στο χωριό Ανατολικό Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είχε εφαρμοστεί και σε έρευνα στο λόφο “Καστά” της Αμφίπολης.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν υποδείξει στους επιστήμονες του ΑΠΘ πέντε συνολικά στρέμματα για τα οποία είχαν υπόνοιες ότι μπορεί να είναι θαμμένο το αυτοκίνητο του θύματος.

Στην ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, η περιγραφή της Αστυνομίας για το ζητούμενο αντικείμενο ήταν απλή: «Ψάχνουμε ένα θαμμένο μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο, πιθανώς αυτοκίνητο, στο υπέδαφος της αγροτικής περιοχής».

«Τελικά εφαρμόσαμε έναν συνδυασμό μεθόδων για την γεωφυσική διασκόπηση του υπεδάφους: Μαγνητική χαρτογράφηση και ηλεκτρική τομογραφία. Μέσα σε πέντε ώρες, εντοπίσαμε έτσι δύο σημεία στο υπέδαφος των οποίων θα μπορούσαν να βρίσκονται μεταλλικά αντικείμενα, αποτυπώσαμε τις συντεταγμένες των δύο αυτών σημείων και ενημερώσαμε τις αρχές. Περισσότερο συνέβαλε η μαγνητική», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, είχαν βρεθεί για έρευνες στην περιοχή δύο φορές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, «αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε την κάνουμε την έρευνα επειδή η περιοχή λόγω των βροχών είχε μετατραπεί σε βάλτο και δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το σημείο».
Δεν τον έβρισκαν αρχικά

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η λύση του μυστηρίου πήρε... παράταση καθώς οι συντεταγμένες του πρώτου σημείου που ερεύνησαν τα σκαπτικά μηχανήματα της Αστυνομίας οδήγησαν στα θαμμένα...μπάζα μιας ολόκληρης οικοδομής. Στο δεύτερο σημείο όμως οι υποψίες βγήκαν αληθινές και το ζητούμενο όχημα εντοπίστηκε,γεγονός που οδήγησε και στην επίλυση της υπόθεσης.
Τον δολοφόνησε επειδή του χρωστούσε 40 χιλιάδες ευρώ

Ο άτυχος άνδρας, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τον Νοέμβρη του 2016, όπως φαίνεται είχε δολοφονηθεί από «φίλο» του έμπορο κρεάτων, ο οποίος του χρωστούσε περίπου 40 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, μέχρι χτες η υπόθεση παρέμενε ανεξιχνίαστη.

Έπειτα από την απόφαση του εισαγγελέα εφετών του περασμένου Φλεβάρη ότι πρόκειται για δολοφονία, οι Αρχές απευθύνθηκαν σε τρία άτομα τα οποία χρωστούσαν στον άτυχο κτηνοτρόφο. Έπειτα από λίγους μήνες, ο δράστης φέρεται ότι ομολόγησε υποδεικνύοντας μάλιστα το μέρος όπου έθαψε το θύμα μαζί με το αγροτικό αυτοκίνητο του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: