31.5.19

Ισραήλ: Πάνω από 250.000 πιστοί στο τέμενος Αλ Άκσα...

...την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού...

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι συνέρρευσαν σήμερα, τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ, για να προσευχηθούν κάτω από...
δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μετά και μια επίθεση Παλαιστινίων που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Ισραηλινοί.

Σχεδόν 260.000 άνθρωποι κατέκλυσαν την Πλατεία των Τεμενών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον Αζάμ αλ Χατίμπ, τον γενικό διευθυντή της Waqf, του ιδρύματος που έχει αναλάβει τη διοίκηση του ιερού χώρου.

Λίγο νωρίτερα, μια επίθεση με μαχαίρι ανάγκασε την ισραηλινή αστυνομία να κλείσει προσωρινά ορισμένους δρόμους που οδηγούν στην Παλιά Πόλη αλλά και αρκετές δεκάδες καταστήματα Παλαιστινίων, καθώς εκφράζονταν φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αυτή. Ο φερόμενος δράστης της επίθεσης, ένας έφηβος Παλαιστίνιος, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Η συμμετοχή θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη αν δεν είχαν ενισχυθεί οι έλεγχοι των ισραηλινών αρχών μετά την επίθεση, είπε ο Χατίμπ.

Η προσευχή πάντως κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Σε κάποιους από τους πιστούς χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από τους εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς έπαθαν αφυδάτωση ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία εξαιτίας της κοσμοσυρροής και της υψηλής θερμοκρασίας, που ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ορισμένοι προσπάθησαν να βρουν λίγη σκιά κάτω από ομπρέλες, άλλοι δέχονταν με ευχαρίστηση να τους καταβρέξουν οι εθελοντές που είχαν πάρει θέση γύρω από το τέμενος.

Η φετινή τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού συμπίπτει με τη Νύχτα του Πεπρωμένου (Λεϊλάτ αλ Καντρ), κατά την οποία οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Αλλάχ αποκάλυψε στον προφήτη Μωάμεθ το ιερό κείμενο του Κορανίου.

Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ κατά παράδοση δεν γιορτάζουν την "Ημέρα της Ιερουσαλήμ" που θέσπισε το Ιράν το 1979 και συμπίπτει με την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού. Για αυτό και ο ιεροκήρυκας Ικρίμα Σάμπρι στο κήρυγμά του δεν έκανε καμία αναφορά στη γιορτή αυτή. Έστειλε όμως ένα μήνυμα στο πλήθος και "σε όλους εκείνους που θέλουν να καταλάβουν το τέμενος Αλ Άκσα", όπως είπε. "Μην κουράζεστε, δεν θα αποκτήσετε ποτέ τον έλεγχο του Αλ Άκσα, εδώ είναι η κόκκινη γραμμή", τόνισε, απευθυνόμενος προφανώς στους Ισραηλινούς...

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: