31.5.19

Πεντάγωνο: Δεν γνωρίζουμε τίποτα περί επιτροπής για τους S-400...



Άγνοια για την ομάδα εργασίας που έχει προτείνει η Τουρκία να συσταθεί για να αποτιμήσει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για...
την αγορά των S-400 δήλωσε σήμερα ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι περί συγκρότησης μιας ομάδας εργασίας. Πρόσθεσε όμως ότι μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα και έχει γίνει πρόοδος στις συνομιλίες.

Στις αρχές της εβδομάδας, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσουν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα μαχητικά F-35 της Lockheed Martin, με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην παραλαβή του αντιπυραυλικού ρωσικού συστήματος S-400.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει ληφθεί απόφαση να φύγουν οι Τούρκοι πιλότοι από τις ΗΠΑ, ο Σάναχαν είπε ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, ήθελε να συναντηθούν για να συζητήσουν το πώς θα προχωρήσουν. Η Τουρκία "είναι στρατηγικός εταίρος και δεν πρόκειται να παίξω το παιχνίδι των αντιποίνων με έναν στρατηγικό εταίρο", τόνισε ο Αμερικανός υπουργός. "Εκείνος (σ.σ. ο Ακάρ) κι εγώ θα έπρεπε να συμφωνήσουμε το πλάνο. Δεν θέλω απλώς να τον καλέσω και να πω, ζητά από τους ανθρώπους σου να γυρίσουν πίσω, αυτό δεν θα ήταν ένας ευγενικός τρόπος μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων", συνέχισε.

Ο Σάναχαν πρόσθεσε ότι δεν έχει αλλάξει στάση σε ότι αφορά την αγορά των S-400 από την Άγκυρα και ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να παραλάβει τα F-35, εφόσον προχωρήσει στην αγορά αυτήν από τη Ρωσία.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα παράδοσης του ρωσικού συστήματος συνεχίζεται όπως ήταν προγραμματισμένο και ότι παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της Άγκυρας για σύσταση μιας ομάδας εργασίας με τις ΗΠΑ...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: