31.5.19

Οι εξηγήσεις της κάλπης...

Την ώρα που η συζήτηση στο πολιτικό πεδίο έχει επικεντρωθεί γύρω από τη Δικαιοσύνη κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για τη μάχη της κάλπης των εθνικών εκλογών με εξόρμηση στην κοινωνία και ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και προγράμματος για την...
επόμενη τετραετία, συνεχίζονται οι εξηγήσεις για την ήττα της προηγούμενης Κυριακής.

Η επικρατούσα άποψη αυτή τη στιγμή, όπως εκφράζεται από πολλά στελέχη, είναι η διαχείριση της μνημονιακής πολιτικής και το γεγονός ότι ο κόσμος κουράστηκε από τα μέτρα και με την ψήφο του κατά της κυβέρνησης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα. Εκτός από αυτή τη βασική εξήγηση, αναδύονται και άλλα ζητήματα, τα οποία λιγότερο ή περισσότερο επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Real, αρνήθηκε πως η συμπεριφορά και το ύφος συγκεκριμένων στελεχών επηρέασε τον κόσμο. «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι καμπάνιες ή οι προεκλογικές εκστρατείες έχουν μόνο οριακές επιρροές πάνω στο αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε διότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κόπωση στον λαό και αυτό πρέπει και εμείς να το καταλάβουμε» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να με πείσει κάποιος ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που ενοχλήθηκαν από το ύφος του Πολάκη και γοητεύτηκαν από το ύφος του αντιπροέδρου, του υπαρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή από τα σεξιστικά σχόλια του Ψαριανού. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν ενδεχομένως μια μικρή οριακή επίδραση στο εκλογικό σώμα».

Η πραγματικότητα

Εδώ βέβαια ο αντίλογος είναι η πραγματικότητα των αριθμών: το γεγονός δηλαδή ότι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ήρθε πρώτος στη Ν.Δ. με 420.000 ψήφους, ενώ ο δεύτερος Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν κάπου 70.0000 ψήφους πίσω του.

Στο οικονομικό πεδίο εστίασε και ο Νίκος Τόσκας (Πρακτορείο FM) λέγοντας: «Μακάρι να μπορούσαμε και πολύ περισσότερα και να φτάναμε το επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων πριν την κρίση. Δεν είναι δυνατό, το ξέρει όλος ο κόσμος, αλλά αυτή η συσσωρευμένη πίκρα όλων αυτών των ετών, αυτή η συσσωρευμένη δυσφορία των ανθρώπων που υπέφεραν και συνεχίζουν και υποφέρουν, γιατί συνεχίζουν να τα βγάζουν δύσκολα, άφησε το αποτύπωμά της».

Η τοποθέτηση αυτή έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς τους προηγούμενους μήνες το βασικό αφήγημα ήταν πως «ήρθε η ανάπτυξη» και πέρασε μάλλον σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι μπορεί η χώρα να βγήκε από τα μνημόνια, όμως αυτό δεν αποτυπώθηκε στην καθημερινότητα του πολίτη.

Για μια σχέση με τον λαό που δοκιμάστηκε έκανε λόγο η Ανέττα Καββαδία μιλώντας στην ΕΡΤ. «Σε μας στην Αριστερά είναι αυτή η σχέση που αποτελεί την αναζωογονητική δύναμη, η σχέση μας με τον λαό. Αυτή η σχέση δοκιμάστηκε και το παραδεχόμαστε.

»Χρόνο με τον χρόνο νιώθουμε σαν να σταμάτησε η επικοινωνία μας με τον κόσμο, άρα το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να βγούμε έξω, να κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια, να του πούμε “ναι, κάναμε λάθη, είχαμε ολιγωρίες, ενδεχομένως είπαμε πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε”».

Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος μάς έχει στο μικροσκόπιο και πολύ καλά κάνει, γι’ αυτό και δεν επιτρέπει σε μας συμπεριφορές που τον θυμώνουν και τον πληγώνουν. Είμαστε κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό και η κάθε κίνησή μας κρίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να κοιτάξουμε ξανά τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε τις αλήθειες μας».

Τα δύο σχέδια

Για την ανάγκη να αντιπαρατεθούν τα δύο σχέδια διακυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., μίλησε ο Πάνος Σκουρλέτης (στην τηλεόραση του Alpha). «Νομίζω ότι επειδή ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών ούτως ή άλλως είναι διαφορετικός -θα αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση-, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σχέδια. Εύχομαι αυτή την προεκλογική περίοδο να μην την εξαντλήσουμε συζητώντας άλλα ζητήματα, αλλά να συζητήσουμε πάνω στα συγκεκριμένα προγράμματα. Για να γίνει κατανοητό ποια είναι τελικά η λογική, η φιλοσοφία του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, που συμπυκνώνονται σε αυτή τη φράση που κατά καιρούς λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι “η κοινωνική ανισότητα είναι φυσικός νόμος”. Από κει απορρέουν πολλά», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης εμφανίστηκε πιο τολμηρός και σε ερώτημα δημοσιογράφου (AΝΤ1) αν ο λαός χρειάζεται μια συγγνώμη από την κυβέρνηση απάντησε θετικά. Ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη και ο πρωθυπουργός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Μα σας λέω, όλοι μας. Είναι κανείς υπεράνω ευθυνών;». Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν θέλει να υπάρχει υποκριτικού χαρακτήρα διατύπωση συγγνώμης. «Θέλω στην πράξη, με έργα» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης...

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: