31.5.19

Συνεδριάζει το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο...

...για την αλλαγή ηγεσίας της Δικαιοσύνης...

Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας και οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το θέμα της αλλαγής στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Το θέμα έχει προκαλέσει οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον...
κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να λέει σε συνέντευξή του πως τις αποφάσεις θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο και πως η «αγωνία της αντιπολίτευσης συνδέεται με την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης».

«Αυτή την στιγμή υπάρχει κυβέρνηση που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο» είχε πει ο κ. Τζανακόπουλος. Ωστόσο, συνέχισε, «υπάρχει μία έντονη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που συνδέεται με την προσπάθεια να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη. Εμείς δεν έχουμε καμία αγωνία».

Το αίτημα για συναίνεση και η αρνητική απάντηση

Χθες η κυβέρνηση, με επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να συμφωνήσουν στην επιλογή του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ. Καλογήρου, απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνει την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής και απευθύνει πρόσκληση η εκκρεμής διαδικασία επιλογής να ολοκληρώθηκε με συναίνεση ώστε «να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης». «Σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος αφού επισημάνει «ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας», συμπληρώνει πως αντιλαμβάνεται «το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει».

Η Νέα Δημοκρατία με επιστολή του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νίκου Παναγιωτόπουλου απέρριψε την πρόταση Καλογήρου κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» και τονίζει ότι είναι αδύνατον να συναινέσει η Νέα Δημοκρατία σε κάτι τέτοιο. «Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απαντητική επιστολή.

Ένωση Εισαγγελέων: Απαξιωτική η πολιτική αντιπαράθεση για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου
«Τους εκπροσώπους του πολιτικού αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου να παύσουν να προσβάλουν τη δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων» καλεί η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την επιλογή νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη. Οι εισαγγελείς κάνουν λόγο «για απαξιωτική για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης πολιτική αντιπαράθεση» υπογραμμίζοντας πως υποστηρίζουν «κάθε  επιλογή για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και πολιτική συναίνεση και θα θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία, ως κεντρικό πυλώνα της δημοκρατίας».

Το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας

Εισαγγελέας και πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποχωρούν στις 30 Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, με αποτέλεσμα η επιλογή των διαδόχων τους από το υπουργικό συμβούλιο, ενόψει των εκλογών, να βρίσκεται στο αέρα.

Αν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και τυπικά από το Σύνταγμα δεν απαγορεύεται να συνεχιστούν πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «θεσμικά ευαίσθητο θέμα» καθώς είθισται οι επιλογές να γίνονται στα μέσα Ιουλίου αμέσως μετά την λήξη της θητείας των ανώτατων λειτουργών της δικαιοσύνης. Εξαίρεση αποτέλεσε η επιλογή της σημερινής εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου όταν το 2016 πριν λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη βρέθηκε να αναμένει την αποχώρηση της συναδέλφου της.

Πάντως, οι υποψήφιοι τόσο για την εισαγγελία όσο και για την προεδρία του Αρείου Πάγου έχουν, ήδη, περάσει από ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα, έχει ολοκληρωθεί και η προεπιλογή από τη Βουλή καθώς για τη θέση του προέδρου έχουν προκριθεί οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη και η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ για αυτή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, ωστόσο, αποτελεί μια άτυπη θεσμική υποχρέωση για το υπουργικό συμβούλιο το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο για την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: