31.5.19

Τσίπρας: Βαριές πολιτικές σκοπιμότητες της Ν.Δ...


Να προχωρήσει κανονικά η κυβέρνηση στον διορισμό της νέας ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα πυρά κατά της Ν.Δ. που...
αρνείται τη συναίνεση στην επιλογή των προσώπων, εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει εδώ και ώρες για το ζήτημα της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος δε στην επιστολή Καλογήρου προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι: «Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση».

«Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή», είπε κατά την εισήγησή του.

«Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά».

«Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί», είπε ακόμη.

«Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας και έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας:

«Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: