31.5.19

Νομιμότητα και αντισυνταγματικότητα...

Εδώ και μέρες ασκούνται σφοδρές πιέσεις με δημόσιες τοποθετήσεις και στοχευμένα δημοσιεύματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μη βάλει την...
υπογραφή του σε προεδρικό διάταγμα για τον ορισμό προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να τιναχτεί στον αέρα μια συνταγματικά νόμιμη διαδικασία, που ασκείται στο πλαίσιο των καθηκόντων της κυβέρνησης, απλά και μόνο για να αντικατασταθούν οι δικαστές που έχουν επιλεγεί με ευρύτατη αποδοχή «ώστε να μη δεσμευτεί η χώρα για τα επόμενα 5 χρόνια».

Το επικίνδυνο παιχνίδι της Ν.Δ., που με τον αέρα του νικητή παραμερίζει κάθε έννοια σεβασμού όχι μόνο στις αποφάσεις της Βουλής, αλλά και απέναντι στα πρόσωπα ανώτατων δικαστών, δυστυχώς προδιαγράφει το ζοφερό μέλλον για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Χθες η αξιωματική αντιπολίτευση έφτασε τις πιέσεις σε σημείο ώστε να προδιαγράφει τις αποφάσεις του ΣτΕ, επιβεβαιώνοντας πόσο προσχηματικές ήταν οι προηγούμενες αναφορές της στις δήθεν προσπάθειες της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη.

Οι λυσσαλέες αντιδράσεις στην πιθανότητα να συνεχιστεί κανονικά η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία και να οριστεί η ηγεσία του Αρείου Πάγου και οι πιέσεις -στα όρια των απειλών- στον Προκόπη Παυλόπουλο αποδεικνύουν ποιος και γιατί θέλει να δεσμεύσει τη χώρα και τη Δικαιοσύνη, που έχει μπροστά της μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Η Ν.Δ. περιφρονεί ακόμη και τον νόμο Καστανίδη που έχει ψηφίσει, αλλά και το άρθρο 90 του Συντάγματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη δημόσια παραδοχή δικών της στελεχών πως προφανώς το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό, επιμένουν να μιλούν για αντισυνταγματικότητα, επικαλούμενοι μάλιστα τον Κώδικα δημοσίων υπαλλήλων περί προεκλογικών προσλήψεων, εξομοιώνοντας τις επιλογές των ανώτατων δικαστικών, που έχουν ολοκληρωθεί από τις 15 Μαΐου, με «προεκλογικές προσλήψεις».

Από χθες άρχισαν ηχηρές διαμαρτυρίες και από την πλευρά της Δικαιοσύνης που ώς τώρα δεν φαίνεται να συγκίνησαν την αντιπολίτευση. Η επίκληση της πολιτικής διάστασης και η ανάδειξη του θέματος σε μείζον ζήτημα γίνονται για πρώτη φορά, όχι επειδή μια κυβέρνηση επιλέγει περιφρονώντας την επετηρίδα ή την αξιοσύνη των δικαστικών, αλλά επειδή τήρησε εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις της.

Ολα αυτά απλά αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις εκείνων που έμπρακτα πλέον αμφισβητούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μετά την πρόσφατη εκλογική νίκη τους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: