31.5.19

Η Τουρκία θα στρέψει τους S-400 προς την Ανατολική Μεσόγειο...

...γράφει το πρακτορείο Bloomberg...

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας, κοντά στην οποία τα πολεμικά πλοία της...
συνοδεύουν σκάφη τα οποία διερευνούν τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής, σύμφωνα με τέσσερα άτομα τα οποία έχουν γνώση των διαβουλεύσεων.

Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς S-400, οι οποίοι μπορεί να παραδοθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα ενισχύσουν σημαντικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχει εμπλοκή με ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κύπρο, για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανοικτή θάλασσα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μας μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς το θέμα είναι ευαίσθητο.

Η Μεσόγειος δεν είναι η μόνη περιοχή που εξετάζεται και υπάρχουν και άλλες επιλογές. Αν το σχέδιο εγκριθεί, η ανάπτυξη των συστημάτων S-400 στα νότια της Τουρκίας θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στους αντιπάλους και τους συμμάχους της χώρας, πως είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε οικονομία και ασφάλεια, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δεν απάντησε σε τηλεφωνική κλήση του Bloomberg προκειμένου να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Αργά χθες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα των S-400 στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις εάν προχωρήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400, ενώ έχουν επίσης προειδοποιήσει πως οι τουρκικές φιλοδοξίες να ξεκινήσει τις παράκτιες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ «κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Όπως σχολίαζε στο Bloomberg ο Μεχμέτ Σεϊφετίν Ερολ, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου ANKASAM της Άγκυρας, «η Τουρκία θεωρεί τους S-400αποτρεπτικό μέσο για να υπερασπιστεί τα ενεργειακά συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις μπορεί να απειλήσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και να τις φέρουν σε σημείο καμπής. Η Τουρκία αισθάνεται να απειλείται όλο και περισσότερο στη Μεσόγειο από τις ΗΠΑ και τη στήριξη που δίνει το Ισραήλ στην Κύπρο»...

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: