2.5.19

«Ναι» από το EWG...

...στο αίτημα της Αθήνας για μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ...

Επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ υπέβαλε η Ελλάδα στο EuroWorkingGroup, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Οι...
ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν υπάρχει καμία ένσταση και όπως συμπληρώνουν εκκινούν οι διαδικασίες με χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούλιο.

Η θετική αυτή εξέλιξη είχε διαφανεί από τις 13 Απριλίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε το θέμα στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε καταθέσει το σχετικό αίτημα στον ESM τον περασμένο Απρίλιο. Το ύψος των δανείων που αφορά η πρόωρη αποπληρωμή αγγίζει τα 3,7 δισ. ευρω.

«Πράσινο» στα μέτρα για το χρέος

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σειρά μέτρων για το χρέος.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ESM, το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε την επιστροφή των €103 εκατ. από την ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin) που πλήρωσε η Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 17 Ιουνίου 2018.

Αποφάσισε επίσης, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019, να μειώσει στο μηδέν το 2% από την ενίσχυση του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε διαφορετικά να καταβληθεί σε ορισμένα δάνεια του EFSF. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου €226 εκατ., ενώ το συνολικό όφελος για την Ελλάδα από τις εν λόγω αποφάσεις αναμένεται να φτάσει τα €329 εκατ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πραγματοποιήσει μεταφορά ποσών που θα φτάνουν τα έσοδα που προήλθαν από τα SMP/ANFA, ύψους €644,42 εκατ.

"Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίζει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε στο πλαίσιο του προγράμματος", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.

"Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην αλλάξει το step-up margin δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί της δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον EFSF/ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από €200 δισ. σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και την οικονομία της χώρας, ενώ θα διευκολύνει επίσης την αποπληρωμή των δανείων", προσθέτει.

Διευκρινίζει τέλος ότι η μεταφορά των κερδών από τα SMP/ANFA δεν είναι δάνειο, ενώ μαζί με τη μείωση του περιθωρίου και τις τρέχουσες επιστροφές, το τελευταίο "πακέτο αντιπροσωπεύει κοντά στο €1 δισ. για την Ελλάδα"...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: