22.5.19

Το «πρώτο ημίχρονο» των εκλογών η ευρωκάλπη...

Στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές ο πρωθυπουργός βγάζει όλα τα “όπλα” που έχει στη “φαρέτρα”, προκειμένου να συσπειρώσει τον...
κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ στο ελάχιστο. 

Από τις πλατείες ταυτίζει την ψήφο στις 26 Μαΐου με τα θετικά μέτρα που έφερε στη Βουλή: “Η 13η σύνταξη βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, στις τελευταίες του τοποθετήσεις βάζοντας το δίλημμα της κάλπης με τον πιο επιτακτικό τρόπο. Η επιλογή είναι ξεκάθαρα στρατηγική και ο Αλέξης Τσίπρας “κλείνει το μάτι” στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους πως η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει διατήρηση όλων των μέτρων ελάφρυνσης σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν δεσμεύεται για τίποτα. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα προσβλέποντας στον “επαναπατρισμό” του μεγαλύτερου μέρους των ψηφοφόρων του 2015. Επισημαίνουν, μάλιστα πως σε αυτό θα βοήθησουν πολλές από τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανέδειξαν ορισμένες, όχι πολύ γνωστές πτυχές, του προγράμματος της ΝΔ. 

Το κλίμα πολώνεται και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό εθνικές εκλογές όσο η Κυριακή πλησιάζει. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ψάχνουν να βρουν τον τρόπο να προσεγγίσουν τους δύσπιστους πολίτες εκτιμώντας πως επιπλέον μετακινήσεις ψηφοφόρων δεν θα υπάρξουν. 

Ορισμένοι “σκελετοί στην ντουλάπα” του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως κρατούν έως τώρα το κόμμα πιο πίσω από τις προσδοκίες που είχαν θέσει στο Μαξίμου. Η τετραετής συμπόρευση με τον Πάνο Καμμένο, η μνημονιακή περίοδος με τη βαριά φορολογία που τη συνόδευσε, η εθνική τραγωδία στο Μάτι, η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ο Παύλος Πολάκης έχουν βάλει τη “σφραγίδα” τους στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Ηρώδου Αττικού. Έγιναν πολλές προσπάθειες το κόμμα να αποκτήσει το ρεύμα του 2015, όμως μόνο μετά το Ζάππειο η εικόνα φάνηκε να διαφοροποιείται. 

Η προσέγγιση του απογοητευμένου κεντροαριστερού κοινού έχει αποδειχτεί μια δύσκολη “εξίσωση” για τον ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική συμμαχία που συγκροτήθηκε να μην καταφέρνει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να διεισδύσει στο ΚΙΝΑΛ και να απειλήσει τα ποσοστά που κατείχε. Ωστόσο, έμπειρα στελέχη της πλειοψηφίας σημείωνουν πως ούτε η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να προσεγγίσει τα διψήφια νούμερα που είχαν προβλέψει από την Χαριλάου Τρικούπη. Το “φρένο” εκτιμούν πως μπήκε και από το άνοιγμα της Κουμουνδούρου στο χώρο του κέντρου, αλλά και από τη δεξιά στροφή που έχει πάρει το Κίνημα Αλλαγής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την πορεία που καταγράφει το ΚΙΝΑΛ, αφού υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε στο μέλλον να “χτιστεί” η συνεργασία που δεν προχώρησε το 2015. Στο στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά επικρατεί αισιοδοξία πως την Κυριακή η κάλπη θα βγάλει ένα αποτέλεσμα που θα αποτυπώνει την ανοδική πορεία που έχει το κόμμα και καταγράφεται στις περιοδείες που πραγματοποιεί η πρόεδρος του Κινήματος. Οι τόνοι κατά της γαλάζιας παράταξης έχουν σηκωθεί με το ΚΙΝΑΛ να διεκδικεί το κοινό που έχει έντονα αντιδεξιά αισθήματα και έχει πάρει οριστικό “διαζύγιο” από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα και οι αποφάσεις της κ. Γεννηματά, ως τρίτο κόμμα, θα αποτελέσουν αντικείμενο πολλών συζητήσεων και ζυμώσεων στο πολιτικό σκηνικό.

Από τα αριστερά του ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην φοβάται κάτι στις ευρωεκλογές στο βαθμό που ο χαρακτήρας της “χαλαρής ψήφου” έχει ξεπεραστεί από την πόλωση που έχει επιτευχθεί. Πέρα από το ΚΚΕ, η ΛΑΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνεται να έχουν “κλειδώσει” κοντά τους ένα κοινό που έτσι και αλλιώς είτε δεν το είχε προσεγγίσει ποτέ η Κουμουνδούρου είτε είχε απομακρυνθεί από το καλοκαίρι του 2015.

Στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες θα στήσει το στρατηγείο του ο πρωθυπουργός το βράδυ των εκλογών, όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και ο σχεδιασμός για την επομενη ημέρα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: