16.5.19

«Αγώνας δρόμου» δέκα ημερών για τον ΣΥΡΙΖΑ...

Τι θα κρίνει τις εκλογές...

Για “πυκνό πολιτικό χρόνο” που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά του μέχρι τις ευρωεκλογές με τα δεδομένα να μεταβάλλονται συνεχώς, κάνουν λόγο κορυφαία στελέχη της...
Κουμουνδούρου στο newpost.gr, δέκα ημέρες πριν τις κρίσιμες τριπλές κάλπες της 26ης Μαίου.

Μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να γνωρίζουν καλά πως στη ΝΔ θα επιχειρήσουν και μέσω των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών να “θολώσουν” την εικόνα και να “καλύψουν” το “ψαλίδισμα” της διαφοράς που έχει πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δείχνουν αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν το διάστημα που απομένει.

Άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου, που μίλησαν στο newpost.gr, εκτίμησαν με βάση τα στοιχεία και τις νέες μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους, πως οι εξαγγελίες του Ζαππείου λειτούργησαν ως “επιταχυντής” των εξελίξεων και άνοιξαν έναν νέο ορίζοντα στον κόσμο που ακόμα αμφιταλαντεύεται για την ψήφο του. “Η αλλαγή της τάσης παίρνει μια μορφή και αρχίζει να καταγράφεται” υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

Οι "δημοσκόποι” του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως ρόλο στην αλλαγή του κλίματος έχει παίξει το δίλημμα των εκλογών που έβαλε με τον πιο σαφή τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η δυσπιστία που υπάρχει προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και της κυβέρνησης επικρατεί απόλυτη ηρεμία, αφού το σήμα που δόθηκε είναι οι όποιες πρωτοβουλίες και “παρακινδυνευμένες” δηλώσεις υπουργών - βουλευτών - στελεχών να περιοριστούν. Στην τελική ευθεία το στίγμα της ακολουθούμενης προεκλογικής πολιτικής δίνει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι συμβαίνει, όμως με τους αναποφάσιστους; Το γεγονός πως το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν παραμένει ακόμα υψηλό, άνω του 20%, είναι κάτι που αποτιμούν θετικά στο Μαξίμου. Η προσέγγιση του ειδικού αυτού κοινού αποτελεί και το “κλειδί” για ένα καλό αποτέλεσμα το βράδυ της επόμενης Κυριακής. Όσοι στην πλειοψηφία προσπαθούν να “αποκωδικοποιήσουν” τη στάση των συγκεκριμένων πολιτών, πέρα από το γεγονός πως στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν με σιγουριά πως δεν κατευθύνονται σε κάποιο άλλο κόμμα. Εκτιμούν πως είτε θα στηρίξουν για άλλη μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα, όπως δυο φορές το 2015, είτε θα απέχουν από τη διαδικασία των εκλογών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι θα τοποθετηθούν στην κάλπη με γνώμονα τα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό, την καθημερινότητα που βιώνουν, αλλά και με βάση το συναίσθημα, που σίγουρα τους απομακρύνει από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εκτιμούν, μάλιστα πως η ατζέντα που βάζει η ΝΔ στο προσκήνιο (Συμφωνία των Πρεσπών, ιδιωτικοποιήσεις, ασφάλεια και τάξη) δεν τους αγγίζει.

Σε κάθε περίπτωση με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως μια διαφορά κάτω από το ποσοστό του 5% από τη ΝΔ στις 26 Μαίου είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουν πως και από την αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους, μιλώντας απλώς για “νίκη” ή για “καθαρή νίκη” αποφεύγοντας να κάνουν πιο συγκεκριμένες προβλέψεις ή να θέσουν κάποιον πήχη...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: