3.5.19

«Ο Μητσοτάκης έχει πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης»...

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αποδίδοντάς του πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης, ενώ...
παράλληλα προανήγγειλε περαιτέρω μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής ενίσχυσης από τη πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ότι έχει δημιουργηθεί αρκετά μεγάλος δημοσιονομικός χώρος που θα αξιοποιηθεί για την στήριξη του κοινωνικού κράτους και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Σημείωσε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μέτρα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, έχει μειώσει κατά 30% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ, έχει μειώσει το τέλος επιτηδεύματος, έχει προχωρήσει σε προσλήψεις σε πεδία του κοινωνικού κράτους, όπως η Υγεία.

Τώρα, συνέχισε, καθώς δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος πάνω από το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι η υποχρέωση της χώρας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η κυβέρνηση θα μελετήσει πώς θα τον αξιοποιήσει. Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος περίπου 5,5 δισ. από το 2019 μέχρι το 2022. Στο προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί επακριβώς πώς επιμερίζεται κατά έτος και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για μέτρα κοινωνικής στήριξης και φορολογικές ελαφρύνσεις».

Οποιαδήποτε πρωτοβουλία, πρόσθεσε, έχει γνώμονα να δημιουργήσει όρους στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους δίχως να διαταράξει την δημοσιονομική κατάσταση. Επισήμανε απαντώντας σε σχετικές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης ότι «εμείς τακτοποιήσαμε τη δημοσιονομική κατάσταση, ωστόσο τώρα έχουμε βγει από τη μνημονιακή περίοδο και για αυτό η κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να προχωρήσει σε κινήσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει την 13η σύνταξη, επανέλαβε ότι το θέμα θα τεθεί στο προσεχές διάστημα καθώς υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μέτρα κοινωνικής ενίσχυσης. Παράλληλα διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία». Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις δαπάνες για την έρευνα στην Παιδεία όπως και στην Υγεία.

Στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παροχολογίας ενόψει των εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η κυβέρνηση μοίρασε κοινωνικό μέρισμα και το 2016 και το 2017 που είχε την δυνατότητα, και σε καμία περίπτωση τα μέτρα κοινωνικής ενίσχυσης δεν είναι για προεκλογικούς λόγους...

Διαβάστε περισσότερα εδώ

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: